Duracell bestaat vijftig jaar

Stefan Van de Weyer
1 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Duracell Aarschot blaast 50 kaarsjes uit. De Duracellbatterij is al jaren wereldmarktleider in de productie van alkalinebatterijen en oplaadbare batterijen. Wie ‘batterij’ zegt, denkt aan ‘Duracell’. Het voltallige stadsbestuur vierde graag mee.

Iedereen kent hem wel, het Duracell konijn. Het roze konijn is het ‘levende’ bewijs van de kwaliteit die Duracell elke dag opnieuw levert. Duracell Aarschot is sinds zijn ontstaan een meerwaarde voor de stad Aarschot en ver daarbuiten. Toen Duracell de stad Aarschot uitkoos voor een vestiging, stond de industriële bedrijvigheid nog in de kinderschoenen. Dankzij de inspanningen van toenmalige arrondissementscommissaris Vic Vercruysse en minister Gaston Geens vestigden meer en meer bedrijven zich in de industriezone in Aarschot.

Belangrijke werkgever in de regio
Op 20 oktober 1967 konden 143 werknemers aan de slag in de Duracellfabriek. Ondertussen is de Duracellvestiging maar liefst twaalf keer groter en werken er zo’n 500 werknemers. Duracell Aarschot exporteert immers batterijen naar heel Europa, India, het Midden-Oosten en Afrika. “Duracell is één van de belangrijkste werkgevers uit de regio”, zegt burgemeester André Peeters. “Tewerkstelling in de eigen regio is een belangrijke troef voor werknemers. Dankzij bedrijven zoals Duracell kunnen mensen uit de regio al vijftig jaar dichtbij huis werken.”

Optimalisering bedrijventerrein
Vandaag worden vele inspanningen geleverd om de bedrijvenzone Meetshoven-Nieuwland verder te optimaliseren. “Om de groei van bedrijven zoals Duracell te kunnen ondersteunen en faciliteren, is de uitrusting en ontwikkeling van ons bedrijventerrein een must”, zegt schepen van Lokale Economie Mattias Paglialunga. “We hebben de stuurgroep ‘Bedrijvig Aarschot’ opgericht om de industriezone te optimaliseren. Zo werken we aan de mobiliteit door de wegenis en fietspaden opnieuw aan te leggen. Ook bekijken we hoe we zo efficiënt mogelijk met grondstoffen en energie kunnen omspringen. Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van een warmtenet en het voorzien van een hemelwaterbuffering.”

Bedrijvig Aarschot pakt ook de beeldkwaliteit aan.
“Groene zones worden steeds belangrijker. Daarom staat de integratie van het park Elzenhof in het industrieterrein op het programma voor 2018”, bevestigt schepen Paglialunga. “In 2019 en 2020 zijn investeringen in het 2 rioleringsstelsel en de openbare infrastructuur gepland. Al deze inspanningen komen zowel de bedrijven, de werknemers én onze stad ten goede. En dat is het ultieme doel.”

Viering 50 jaar Duracell Aarschot
Ter ere van zijn vijftigste verjaardag stelde Duracell Aarschot een mooi programma samen. Het bedrijf ontving onder meer minister Koen Geens.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer