Drie scholen en drie bedrijven dichten kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt

Stefan Van de Weyer
10 maanden geleden
58 Views
door Stefan Van de Weyer

Drie bedrijven, Colruyt, Siemens en Zorg Leuven, en drie scholen, Technisch Atheneum Halle, CLW Castor Vilvoorde en GO! Atheneum Tienen, winnen de wedstrijd van de provincie Vlaams-Brabant met goede praktijkvoorbeelden om de kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt te helpen dichten. Op 8 juni worden ze in de bloemetjes gezet.

Bedrijven hebben grote tekorten aan gespecialiseerd technisch personeel terwijl tegelijkertijd scholieren en studenten de arbeidsmarkt betreden die (nog) niet over de juiste kwalificatie beschikken om zeker te zijn van een goede job.

‘Daarom ontwikkelden we een wedstrijd om scholen en bedrijven die samenwerken om deze kloof te dichten financieel te belonen’, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor onderwijs en economie. ‘Dat gaat dan om initiatieven die scholen ertoe aanzetten jongeren zicht te laten krijgen op en kennis te laten maken met de arbeidsmarkt door  goede contacten op te bouwen met bedrijven, leerkrachten stages te laten doen, leerlingen effectief naar de werkvloer brengen voor stage of werkplekleren. Anderzijds stimuleren we ook bedrijven om het onderwijs kennis te laten maken met de realiteit van de werkvloer via bedrijfsbezoeken, stageplaatsen en verbetering van de opvang van leerlingen in een bedrijf’.

De provincie Vlaams-Brabant ontving goede praktijkvoorbeelden van 9 scholen en 3 bedrijven. Een jury bekroonde uiteindelijk de projecten van drie scholen en drie bedrijven:

  • Technisch Atheneum Halle voor hun samenwerking met BMW
  • CLW Castor Vilvoorde met Klustor een klusjesdienst voor en door leerlingen
  • GO! Atheneum Tienen met hun project om ASO-leerlingen in contact te brengen met ondernemingen die nood hebben aan ingenieurs
  • Siemens uit BHuizingen voor hun ondersteuning van STEM-richtingen
  • Zorg Leuven voor hun workshops over thuis- en ouderenzorg
  • Colruyt Group uit Halle voor hun traject ‘praktijkles op verplaatsing’.

Ze krijgen elk duizend euro voor hun project.

Op donderdag 8 juni zet gedeputeerde Marc Florquin de winnaars in de bloemetjes met een feestelijke receptie in de Foyer van het Provinciehuis op het Provincieplein in Leuven.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer