Dorien Goos is nieuwe ‘studentenflik’

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Inspecteur Dorien Goos werd op 1 juli aangesteld als nieuwe ‘studentenflik’ van Leuven. Na Nick en Rik opnieuw een vrouw aan het roer van de studentenpolitie. Zij zal voortaan het aanspreekpunt zijn voor de Leuvense studenten. Zelf studeerde Dorien rechtspraktijk in Hasselt, maar na zeven jaar op de interventiedienst van politie Leuven is het Leuvense studentenleven haar niet meer vreemd.

Politie Leuven heeft sinds 2000 een eigen doelgroepinspecteur voor de studenten. Het doel van deze functie was een laagdrempelig aanspreekpunt creëren voor de studenten, maar ook het samenleven tussen studenten en Leuvenaars zo vlot mogelijk te laten verlopen. “Wie denkt dat de studenteninspecteur zijn dagen vult op sociale media en zijn nachten op studentenfuiven heeft het grondig mis. Onze studenteninspecteur is de cruciale schakel tussen de studenten en de politie enerzijds en de universiteit en hogescholen en de politie anderzijds. Zij zorgt er mee voor dat Leuven leefbaar blijft voor iedereen door de overlast in de kern aan te pakken, namelijk bij de studenten zelf en te zoeken naar structurele oplossingen. Intussen hebben ook andere studentensteden ons voorbeeld gevolgd en een studenteninspecteur aangeduid”, zegt Hans Gooris, diensthoofd Doelgroepenwerking.

Dorien GoosDe studenteninspecteur is ook een van de trekkers van de jaarlijkse overlastcampagne. De campagne die steeds tijdens de eerste weken van het academiejaar loopt, is ondertussen traditie. Tienduizenden studenten, waaronder een heleboel die de eerste keer in hun Leuven onder de beschermende vleugels van de ouders uitkomen en nog moeten leren hoe ze moeten omgaan met de pas verworven vrijheid, zorgen voor een levendige stad maar ook voor allerlei overlast waaronder straatlawaai, wildplassen en vuilnisvoetbal.

Met de intussen meer dan 50.000 studenten die jaarlijks neerstrijken in Leuven heeft de studenteninspecteur meer dan voldoende werk. Sinds 2012 versterkt doelgroepeninspecteur Stephanie Homans daarom het team. Zij is vooral actief op en rond de hogescholen, de universitaire campussen en de studentenresidenties. Zij zorgt er bijvoorbeeld voor dat alle buitenlandse studenten ingeschreven worden.

De ambitie van Dorien: “Ik wil graag een soort van ‘politiemeter’ worden voor de studenten, een laagdrempelig aanspreekpunt en vertrouwenspersoon. Ze kunnen steeds bij mij terecht als ze vragen of problemen hebben. Dit kan gaan van aangiftes, allerlei vragen over overlast en/of het veilig en overlastluw organiseren van een evenement. Ze kunnen daarvoor bij mij terecht op de Politieantenne, op afspraak of via de Facebookpagina. Daarnaast wil ik hen ook informeren over wat kan en niet kan, zeker op vlak van verkeer en overlast. Ik ben niet van plan een ijzeren lady te worden, maar ik blijf in de eerste plaats wel inspecteur. Ik zal steeds proberen in gesprek te gaan, maar ik zal zeker niet aarzelen om GAS-boetes uit te delen wanneer het nodig is”, aldus Dorien.

Hoe is het intussen met Rik? Eind juni kregen we van Rik De Lange, de vorige studenteninspecteur die emigreerde naar Canada, het goede nieuws dat hij midden juli als Transit Peace Officer mocht beginnen bij de stad Edmonton, een politieagent voor het openbaar vervoer (bus en metro) zeg maar. Zijn droom is alvast uitgekomen.

 

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans