Doe je kot op slot!

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Met de start van het nieuwe academiejaar lanceren de preventiedienst en de politie van Leuven een nieuwe campagne ‘Kot op slot!’. Op studentenkoten en -studio’s ligt vaak een hele buit voor het rapen. Denk aan laptops, mobiele telefoons en tablets. Daarom wil de campagne studenten alerter maken voor inbraken.

Dit jaar wil de preventiedienst van de stad Leuven zich specifiek richten naar de studenten en hen in de eerste plaats alert maken voor mogelijke inbraak. Omdat inbraakbeveiliging begint met een aantal goede gewoontes, ontwierpen de diefstalpreventieadviseurs enkele geheugensteuntjes.

Gadgets voor studenten

Zo zijn er stickers in de vorm van een sleutel die studenten aan de binnenkant van de deur kunnen kleven. Op de sticker staat de boodschap dat ze de kotdeur slotvast moeten doen in plaats van gewoon dicht te trekken. Ook werden er bladwijzers gemaakt met de acht belangrijkste tips om inbrekers te ontmoedigen. Hiervan bestaat ook een Engelstalige versie voor buitenlandse studenten. Het materiaal wordt verspreid via de KU Leuven en de immobiliënkantoren voor de grotere studentenresidenties. Daarnaast zullen de preventiedienst en de politie ook de private studentenkoten bezoeken om de tips uit te delen.

Screening door preventiedienst

Goede gewoontes zijn één ding, degelijk sluitwerk op deuren en ramen een ander. Menig kot in Leuven beschikt niet over een veilig slot of kampt met gebreken zoals een cilinder die te ver uitsteekt en in een handomdraai afgebroken kan worden. Dit zijn zaken die de huurder niet zelf kan aanpakken. Daarom zal de preventiedienst ook de kotbazen wijzen op de tekortkomingen die ze vaststellen tijdens hun bezoeken aan de studentenkoten.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans