Den elfde van den elfde?

Bart Mertens
3 jaar geleden
door Bart Mertens

De tragikomische reeks ‘Den elfde van den elfde’ mag dan al afgelopen zijn maar in Leuven stond carnaval afgelopen weekend nog hoog op de agenda. Niet in het minst op de agenda van de Leuvense handelaars want “is die stoet op zaterdag nu echt nodig?”

Het is een vraag die leeft bij minstens een deel van de Leuvense middenstand en dan vooral bij handelaars uit de Bondgenotenlaan. Dat was vorig jaar al het geval. De handelaars organiseerden toen een ludieke protestactie die leidde tot…niets. De carnavalisten willen immers van geen wijken weten. Een stoet op zondag in Leuven? Kon geen sprake van zijn en die mening is voor geen millimeter gewijzigd. Conclusie? De handelaars hebben het pleit verloren.

Dat blijkt eens te meer uit de reactie van schepen van Handel Erik Vanderheiden (CD&V). Hij liet vorig jaar al optekenen dat een verhuizing van de stoet naar zondag organisatorisch niet haalbaar is en ook dit jaar verdedigt hij die stelling. Je zou zowaar beginnen denken dat Erik Vanderheiden ook schepen van Carnaval is in Leuven. Niets is minder waar natuurlijk. Vanderheiden beseft als schepen van Handel naar eigen zeggen goed genoeg dat carnaval niet de meest lucratieve dag van het jaar is voor de Leuvense middenstand.

De reden daarvoor ligt voor de hand: mensen die naar de carnavalsstoet afzakken, komen niet met de intentie om hun zakken leeg te maken. Integendeel, ze komen om hun zakken te vullen, met snoepjes wel te verstaan. De horeca vaart er misschien nog wel bij want eten en drinken doen liefhebbers van carnaval natuurlijk wel. Shoppen staat doorgaans niet op het programma. Het gevolg voor sommige handelaars is dat de kassa op het einde van de dag minder gevuld is dan op een doodnormale zaterdag.

Blijft de vraag: is dat een ramp? Neen, de Leuvense middenstand heeft momenteel trouwens hardere noten te kraken dan carnaval op zaterdag of zondag. Belachelijk weinig shop&go-parkings in het nieuwe circulatieplan voor hartje Leuven bijvoorbeeld. Bovendien moet je al een redelijk geoefend atleet zijn om op 30 minuten tijd een boodschap te doen als je dan toch beslag hebt kunnen leggen op zo’n ‘state of the art’ shop&go-parkeerplaats. We zeggen wel degelijk ‘state of the art’ want zo’n parking roept meteen een overijverige parkeerwachter op om de snelle shopper van dienst een retributie aan te smeren als hij of zij te laat terugkeert naar de wagen. Laat ons bij deze hopen dat schepen van Handel Erik Vanderheiden dat tij nog kan keren. Als hij daarin slaagt, mag hij zich wat ons betreft gerust één zaterdag per jaar de titel van schepen van Carnaval aanmeten, inclusief carnavalsmuts met fazantenveren. Prins Erik I, klinkt toch mooi, niet?

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens