De speelstraten komen er weer aan in Leuven

Kirsten Bosmans
12 maanden geleden
door Kirsten Bosmans

De zomervakantie komt stilaan in zicht, dé tijd van het jaar om naar hartenlust te ravotten. En wat is er leuker dan buiten spelen in eigen buurt of in eigen straat?

In speelstraten kunnen kinderen naar hartenlust spelen en nieuwe vriendjes maken. Jongeren en volwassenen ontmoeten er elkaar voor een babbel, een aperitiefje of – waarom niet? – een zomerse barbecue. Een speelstraat is erg gezellig, leuk en veilig voor iedereen van 0 tot 99 jaar.
Dirk Vansina: “Speelstraten zijn één van de ‘tools’ – naast buurtfeesten en ‘kom op voor je wijk’ – die we gebruiken om onderlinge contacten in de buurt te versterken en het samenleven er aangenaam te maken. Daarom gebruiken we liever het woord ‘leefstraat’”. Leefstraten zijn voor kinderen, maar volwassenen genieten mee. Het contact met de buren wordt intenser. Mensen leren elkaar beter kennen en de sociale cohesie in de buurt wordt versterkt. Tafeltjes en stoelen worden op straat gezet om bij te praten en verschillende buurtactiviteiten worden georganiseerd. Kortom, speelstraten zijn er om de straat en buurt gezelliger te maken! Inwoners krijgen het gevoel dat de stad echt van hen is, dat ze hier thuis zijn.

79 speelstraten

Dit jaar zijn er 79 straten die een speelstraat hebben aangevraagd. De weekends van 7 en 8 juli en 25 en 26 augustus zijn het populairst.

Respect voor elkaar

Uiteraard moeten de straten rondom de speelstraat nog bereikbaar blijven. Speelstraatmeters en -peters hebben dan ook hier en daar samengezeten om gezamenlijke afspraken te maken over de dagen waarop de speelstraat kon toegestaan worden. Meer dan de helft van de bewoners moet trouwens akkoord gaan dat een speelstraat wordt georganiseerd. Bovendien moet in de straat zelf altijd de mogelijkheid zijn voor bewoners om in en uit de straat te rijden. Als het slecht weer is en er niet buiten gespeeld wordt, hoeft men de straat ook niet af te sluiten. Zoals elk jaar zijn deze afspraken vlot verlopen.
Er wordt bij de peters en meter ook aangedrongen om leuke initiatieven te organiseren. Op die manier benut men de mogelijkheden die een speelstraat biedt zodat er flink gespeeld wordt en veel contacten gelegd.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans