De Oude Doos: Leuven Kermis anno 1970

Bart Mertens
2 jaar geleden
door Bart Mertens

Leuven Actueel heeft naar goede gewoonte aandacht voor het verleden van de stad Leuven en brengt daarom om de twee weken een boeiende foto opnieuw tot leven. Het beeld van deze week brengt ons terug naar Leuven Kermis in 1970.

Leuven Kermis is al vele jaren een hoogtepunt in de Leuvense kalender. En met vele jaren bedoelen we ook echt ‘veel’ jaren. De Belgische kermiscultuur is immers eeuwenoud en vond niet zelden zijn oorsprong in schuttersfeesten. Het woord ‘kermis’ komt overigens van ‘kerkmisse’, een plechtige mis die in de middeleeuwen werd opgedragen voor de patroonheilige van de kerk of ter herinnering aan de kerkwijding. Of met andere woorden: in de kerk werd het officiële gedeelte afgehandeld en buiten de kerkmuren werd het feestelijke gedeelte afgewerkt. Het woord ‘foor’ daarentegen is afkomstig van het Latijnse ‘forum’ dat zoveel betekent als ‘markt’. In lang vervlogen tijden konden de bezoekers van die markten genieten van muziek, goochelaars en spectaculaire acts zoals vuurspuwers.

Tot zover de theorie en terug naar Leuven Kermis die zowaar de oudst bekende kermis van het land is met het jaar 891 als eerste vermelding. Ter vergelijking: pas in 1880 besliste de Brusselse gemeenteraad om verschillende kleine kermissen te centraliseren op de Zuidlaan. De Leuvense kermis werd overigens georganiseerd als herinnering aan de processie ter gelegenheid van de overwinning die Keizer Arnulf op de Noormannen/Vikingen bevocht, althans volgens de overlevering. Conclusie: de stad Leuven was een voorloper in de Belgische kermiscultuur. Op de foto zien we overigens de beruchte boksbarak op het Hooverplein in Leuven in het gezegende jaar 1970. Die ‘attractie’ is ondertussen uit het straatbeeld verdwenen tijdens Leuven Kermis, net zoals de paardjes overigens die in onze stad geen rondjes meer mogen draaien. Nostalgie in het kwadraat!

Wie nog foto’s uit de Leuvense geschiedenis heeft, mag de redactie altijd een seintje geven via redactie@leuvenactueel.be.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens