De Oude Doos: Jokke Kerkhofs en Lange Polle

Bart Mertens
2 jaar geleden
door Bart Mertens

Leuven Actueel heeft naar goede gewoonte aandacht voor het verleden van de stad Leuven en brengt daarom om de twee weken een boeiende foto opnieuw tot leven. Het beeld van deze week brengt ons terug naar de rock ’n roll geschiedenis van Leuven met twee legendes: Jos ‘Jokke’ Kerkhofs en Lange Polle.

De mensen die de documentaire De Leuvense Scene al hebben gezien weten uiteraard dat Leuven in de jaren ’70 en een deel van de jaren ’80 het epicentrum was van de Belgische rock ’n roll. Zij die de film nog niet hebben gezien, moeten echter niet wanhopen want deze week is de dvd van De Leuvense Scene uitgebracht. En er is nog meer goed nieuws want op 1 december verschijnt de ‘special edition’, inclusief uniek archiefmateriaal zoals bijvoorbeeld albumcovers, knipsels en veel foto’s. De dvd kost 12,5 euro, voor de special edition telt u 25 euro neer. Een exemplaar bestellen, kan op de website www.daltonshop.be.

Dat gezegd zijnde spreekt de foto in deze rubriek boekdelen. Links zien we Jos ‘Jokke’ Kerkhofs die in de jaren ’70 furore maakt als een gewaardeerd drummer. Ook na die periode bleef Jokke drummen, onder meer bij The Boxcars met P. Vansant als zanger. Helaas stierf Jos Kerkhofs veel te vroeg op kerstavond in 2004. De Jokke werd amper 48 jaar jong en gaat naast een begenadigd drummer ook de geschiedenis in als één van de drijvende krachten achter de originele formule van Marktrock. Eén van de geestelijke vaders van ‘de moeder aller stadsfestivals’ durven we zonder blozen te stellen. De man rechts op de foto is ondertussen één van de bekendste artiesten van het land. Het gaat uiteraard om niemand minder dan Paul Van Bruystegem alias Lange Polle. ‘Monsieur Paul’ maakt ondertussen het mooie weer bij Triggerfinger en verbaasde onlangs ook vriend en vijand met zijn eigen project Lowrider.

Wie nog foto’s uit de Leuvense geschiedenis heeft, mag de redactie altijd een seintje geven via redactie@leuvenactueel.be.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens