De Oude Doos: het cataclysme van 1906

Bart Mertens
3 jaar geleden
door Bart Mertens

Leuven Actueel heeft naar goede gewoonte aandacht voor het verleden van de stad Leuven en brengt daarom om de twee weken een boeiende foto opnieuw tot leven. Het beeld van deze week brengt ons terug naar een natuurramp in de Leuvense geschiedenis: het cataclysme van Leuven.

Op zaterdag 14 mei was het dag op dag 110 jaar geleden dat Leuven en de omliggende gemeenten getroffen werden door een uitzonderlijk zwaar noodweer met wolkbreuken, stortregens en hagelbuien. Wat de rampzalige gevolgen waren, kan u duidelijk zien op de foto van de Lei in Leuven. Om de ramp te herdenken organiseerde het Leuvense stadsarchief een brunch in de feestzaal van het Paridaens Instituut in de Janseniusstraat in Leuven. Ook die straat had zwaar te lijden onder het uitzonderlijke noodweer. Archivaris Marika Ceunen gaf er tekst en uitleg over de ramp aan de hand van teksten en foto’s uit het stadsarchief.

“Na zeven fel gesmaakte brunches in eigen huis in 2015 trekt het stadsarchief er dit jaar op uit. Op het menu staan vijf interessante lezingen door bevlogen sprekers, lekker eten en vijf bijzondere locaties in de binnenstad. De locaties zijn uitzonderlijk voor deze archiefbrunches toegankelijk voor publiek”, zegt schepen Denise Vandevoort (sp.a).

Het Leuvens stadsarchief bewaart overigens een schat aan informatie over het leven in Leuven in al zijn facetten. Met in totaal twaalf kilometer aan documenten, foto’s en artikels vormt het stadsarchief het levende geheugen van de stad. Wie nog leuke foto’s uit de Leuvense geschiedenis heeft, mag de redactie altijd een seintje geven via redactie@leuvenactueel.be. Bellen kan ook en wel op het gsm-nummer 0497/31.74.24.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens