De Oude Doos: frituur Smaelen

Bart Mertens
2 jaar geleden
door Bart Mertens

Leuven Actueel heeft naar goede gewoonte aandacht voor het verleden van de stad Leuven en brengt daarom om de twee weken een boeiende foto opnieuw tot leven. Het beeld van deze week brengt ons terug naar frituur Smaelen in Leuven.

Veel Leuvenaars herinneren zich nog de tijd dat je in Leuven nog in een echt frietkot terecht kon om de innerlijke mens te versterken. Aan de Sint-Pieterskerk bijvoorbeeld waar de legendarische frituur Smaelen jarenlang stond met Solange als drijvende kracht. Op de foto ziet u overigens enkele hoge heren waaronder kardinaal Danneels, voormalig Duits bondskanselier Helmut Kohl en rector Oosterlinck. De kans is echter nogal klein dat het prominente gezelschap tijdens het bezoek aan Leuven een friet heeft gegeten bij frituur Smaelen.

frituur-smaelenHeel wat Leuvenaars deden dat overigens meer dan geregeld. In de oude barak moest je via een trapje de frituur betreden waar Solange en haar medewerksters de plak zwaaiden in hun typische stijl. Daarna verhuisde Smaelen naar een huis aan het begin van de Mechelsestraat op een boogscheut van de Sint-Pieterskerk. Nog later opende de frituur in het huis ernaast waar ooit Mariake Vantongelen haar bekende broodjeszaak ‘Iene me esp of iene me keis’ uitbaatte. U had uiteraard al geraden dat Big Bill daar de mosterd haalde voor zijn grote hit. Toen de Sint-Pieterskerk een stevige beurt kreeg, verdween frituur Smaelen uiteindelijk uit het straatbeeld.

De jonge wolven van Veto hadden destijds in hun grote frituuronderzoek overigens weinig goede woorden over voor frituur Smaelen. Ze omschreven hun bezoek aan frituur Smaelen als “een sadomasochistische ervaring waar twee verzuurde slagroomtaarten met roze rubberen handschoenen regeerden als ijzeren kolonels”. Ongetwijfeld zijn heel wat Leuvenaars het niet eens met die analyse.

Wie nog foto’s uit de Leuvense geschiedenis heeft, mag de redactie altijd een seintje geven via redactie@leuvenactueel.be.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens