De Nagel-Zeger Debyser (N-VA): “We hebben onze slag thuisgehaald!”

Bart Mertens
2 jaar geleden
door Bart Mertens

In de rubriek De Nagel gaat Leuven Actueel op zoek naar een opmerkelijke uitspraak. Deze keer liet fractieleider Zeger Debyser (N-VA) zich opmerken door in het dossier van het nieuwe verkeerscirculatieplan in Leuven. “We hebben onze slag thuisgehaald”, klonk het in de kwestie over het kwijtschelden van boetes.

Heel wat bestuurders liepen immers tegen de lamp omdat ze de nieuwe regels van het circulatieplan overtraden. Velen onder hen deden dat niet bewust maar raakten verward door de vermelding ‘Parkeerkaart’ in de autoluwe zone in hartje Leuven. Ze veronderstelden dat het om de blauwe kaart ging maar in werkelijkheid werd de bewonerskaart bedoeld. Naar aanleiding van de verwarring die ondertussen is rechtgezet met een duidelijker bord stelde N-VA voor om de uitgeschreven boetes en retributies kwijt te schelden. Burgemeester Tobback (sp.a) zag dat niet zitten maar volgens fractieleider Zeger Debyser (N-VA) is er ondertussen toch enige mildheid geslopen in de houding van het schepencollege. Het is een publiek geheim dat burgemeester Tobback en schepen Devlies niet op dezelfde lijn zitten in de kwestie maar Zeger Debyser claimt met enige trots de overwinning.

“We hebben onze slag thuisgehaald!”, aldus Zeger Debyser van N-VA. “Burgemeester Louis Tobback komt ons tegemoet en is bereid boetes wegens onduidelijke parkeerborden terug te betalen. Dat is goed voor het imago van de stad. Wegens algemene kritiek komt er trouwens ook al een evaluatie van het circulatieplan in februari en maart”, aldus Zeger Debyser.

Debyser mag het vel van de beer echter niet verkopen vooraleer hij geschoten is…“Van algemene amnestie kan geen sprake zijn”, zegt burgemeester Tobback. “Mensen die een retributie hebben gekregen, kunnen die wel individueel aanvechten. Er zal dan onderzocht worden of die overtreding ter goeder trouw is begaan en dan kan die eventueel kwijtgescholden worden. Als burgemeester kom ik daar niet in tussen. Ik laat geen boetes of retributies verdwijnen.” Uit de praktijk zou ondertussen overigens blijken dat het lang niet zo eenvoudig is om een retributie te laten kwijtschelden. Verschillende mensen die argumenteerden dat ze verward waren door de term ‘parkeerkaart’ kregen al een ‘njet’ van de bevoegde diensten.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens