De Nagel: Pieter Konijn (Handelaars Martelarenplein) "Extra veiligheidsmaatregelen toegeving aan terroristen"

Bart Mertens
3 jaar geleden
door Bart Mertens

In de rubriek De Nagel gaat Leuven Actueel op zoek naar een opmerkelijke uitspraak. Deze keer aandacht voor Pieter Konijn, de voorzitter van de handelaars en de horecazaken op het Martelarenplein in Leuven. “De extra veiligheidsmaatregelen die Binnenlandse Zaken aanraadt in een omzendbrief voor EK-events zijn een toegeving aan de terroristen”, klinkt het.

Geen EK-dorp op het Martelarenplein in Leuven…Niet omdat de handelaars en de horecazaken er geen zin hadden, wel omdat de ‘aangeraden’ veiligheidsmaatregelen het event logistiek en financieel onmogelijk maken. Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) stuurde immers een omzendbrief naar de steden en de gemeenten om extra veiligheidsmaatregelen aan te raden. Burgemeester Louis Tobback (sp.a) gaf aanvankelijk toestemming aan de handelaars van het Martelarenplein om groots uit te pakken met twee grote schermen op een kunstgrasveld -inclusief tribunes- maar trok later zijn staart in. “Niet haalbaar als je de omzendbrief van minister Jambon moet volgen”, klonk het.

Pieter Konijn, de voorzitter van de handelaars en de horecazaken op het Martelarenplein in Leuven, kon zijn ontgoocheling niet onder de spreekwoordelijke tribune steken. “Dit is toegeven aan de terreur”, aldus Pieter Konijn. “Het is onzinnig. Het ging één groot voetbalfeest worden maar Binnenlandse Zaken besliste er anders over. De al te strenge maatregelen verzuren onze maatschappij. Denkt minister Jambon nu echt dat je een aanslag kan voorkomen door alle bezoekers van een event vijf keer te controleren? Dit is wijken voor de terreurdreiging.”

Het kabinet van minister Jambon nam vervolgens herhaaldelijk contact op met Pieter Konijn om duidelijk te maken dat de extra veiligheidsmaatregelen geen verplichting zijn. “Burgemeester Tobback is de enige die een event kan toelaten of verbieden”, klonk het. De Leuvense burgervader liet zich vervolgens niet onbetuigd. “Minister Jambon schuift zijn verantwoordelijkheid af op ons. Ik ga het risico niet lopen dat hij later de schuld in mijn schoenen kan schuiven”, besloot Tobback. Exit EK-event op het Martelarenplein dus en dat terwijl andere steden, Tienen bijvoorbeeld, toch doorgingen met de geplande activiteiten.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens