De Nagel: Luc Ponsaerts (Open Vld) “Als je lang genoeg op dezelfde nagel blijft kloppen, krijg je resultaat”

Bart Mertens
3 jaar geleden
door Bart Mertens

In de rubriek De Nagel gaat Leuven Actueel op zoek naar een opmerkelijke uitspraak. Deze keer aandacht voor gemeenteraadslid Luc Ponsaerts (Open Vld) die naar eigen zeggen blij is dat het Leuvense stadsbestuur eindelijk het licht heeft gezien. “De Grote Markt krijgt een nieuwe, intelligente verlichting met LED. Mooi, maar toen ik daarvoor pleitte in februari werd mijn voorstel nog vrij koel onthaald.”

“Als je lang genoeg op dezelfde nagel blijft kloppen, krijg je resultaat, zelfs al behoor je tot de oppositie” Met die quote besloot gemeenteraadslid Luc Ponsaerts van Open Vld zijn strijd voor een globaal Leuvens lichtplan. Ponsaerts vindt het immers een schande dat de mooie historische gebouwen en pleinen in Leuven letterlijk in het donker worden gezet door het stadsbestuur. Hip hip hoera voor de klimaatneutraliteit uiteraard maar er bestaan natuurlijk alternatieven voor klassieke verlichting.

“In februari pleitte ik nogmaals voor een globaal Leuvens lichtplan”, zegt Luc Ponsaerts. “Helaas werd mijn voorstel toen vrij koel onthaald en in feite weggewimpeld. En wat blijkt nu? De Grote Markt in Leuven krijgt een volledig nieuwe, intelligente verlichting met LED-technologie. Met dank aan Option-baas Jan Callewaert die via InnoLumis ook thuis is in de slimme verlichting. De gevelverlichting van het Tafelrond zal dus gebeuren via de nieuwste technieken. Met als resultaat dat de andere gebouwen op de Grote Markt –de Sint-Pieterskerk en het stadhuis bijvoorbeeld- in de schaduw zouden staan van het gerenoveerde Tafelrond. Voor het harmoniseren van de gevelverlichting van de Grote Markt zal nu een lichtarchitect worden aangetrokken. Ik kan dit geval van voortschreidend inzicht enkel toejuichen. Hopelijk is de grondige aanpak van de verlichting op de Grote Markt de start van een echt lichtplan voor ons rijk historisch erfgoed. En als kers op de taart investeert de stad Leuven nog eens 500.000 euro in een ‘Lichtfestival’. Hopelijk versterken we hierdoor het imago van onze stad als een inventieve en creatieve stad.”

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens