De mammobiel in Haacht: laat je screenen

Stefan Van de Weyer
1 jaar geleden
59 Views
door Stefan Van de Weyer

Van 10 februari tot en met 6 maart staat de mammobiel in Haacht. Vrouwen van 50 tot en met 69 jaar ontvangen een uitnodigingsbrief om zich te laten screenen. Want als borstkanker tijdig wordt ontdekt, is de kans op een succesvolle behandeling en genezing groter. De vrouwelijke leden van de gemeenteraad en ocmw-raad steunen de actie en poseerden voor de affiche.

In juni 2001 startte de Vlaamse overheid met een Bevolkingsonderzoek Borstkanker om alle vrouwen van 50 tot en met 69 jaar aan te sporen om een screeningsmammografie te laten nemen. Dit onderzoek kan afwijkingen in je borsten vroegtijdig opsporen, lang voordat je er zelf iets van merkt. Als borstkanker tijdig wordt ontdekt, is de kans op een succesvolle behandeling en genezing groter. Ook jonge vrouwen kunnen borstkanker krijgen, maar het risico is veel kleiner. Ruim drie kwart van alle borstkankers komt voor bij vrouwen die ouder zijn dan 50 jaar. 

Van 10 februari tot en met 6 maart in Haacht

Vrouwen kunnen op twee manieren aan het Bevolkingsonderzoek Borstkanker deelnemen: met de uitnodigingsbrief die ze thuis ontvangen of met een voorschrift van de (huis)arts. Wie de voorbije twee jaar geen screeningsmammografie liet nemen, ontvangt een uitnodigingsbrief van het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO). Die uitnodiging geldt als voorschrift voor een screeningsmammografie en stelt meteen ook een dag en uur voor een afspraak in de mammobiel voor.

Meer weten?

Wie meer wil weten over het onderzoek kan steeds surfen naar www.bevolkingsonderzoek.be of het gratis nummer van het Centrum voor Kankeropsporing bellen (elke werkdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur).

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer