De Lijn stelt oude stelplaats open voor Existenz

Stefan Van de Weyer
1 jaar geleden
839 Views
door Stefan Van de Weyer

Van 19 tot 23 maart stelt De Lijn Vlaams-Brabant de gebouwen op de oude stelplaats van Leuven open voor de Existenz-week. Dat is de jaarlijkse projectweek van cultuurorganisatie Existenz. Die groepeert de eerstejaars masterstudenten burgerlijk ingenieur-architect aan de KU Leuven, departement Architectuur. De studenten blazen de verlaten gebouwen een week lang nieuw leven in met allerlei creatieve activiteiten. “De Lijn kan zo haar belangrijke maatschappelijke rol in Leuven op een originele manier in de verf zetten”, zegt Johan Van Looy, directeur van De Lijn Vlaams-Brabant.

“Toen de studenten van Existenz ons vroegen of ze de gebouwen op onze oude stelplaats konden gebruiken voor hun jaarlijkse projectweek, hebben we niet lang getwijfeld. De Lijn biedt aan deze jonge creatievelingen graag de kans om zich te ontplooien”, aldus directeur van De Lijn Vlaams-Brabant Johan Van Looy. De Existenz-week vindt plaats van zondag 19 tot donderdag 23 maart, op de oude stelplaats van De Lijn aan de Vuurkruisenlaan in Leuven. “Ook wij gaan zeker een kijkje nemen”, laat Van Looy nog weten.

Tijdens de Existenz-week zijn er in de gebouwen van de oude stelplaats onder meer workshops, een marktje en een comedyavond. Bij de aankleding hebben de studenten een afgedankte, oude bus omgebouwd tot bar. Op heel wat plaatsen in de gebouwen hebben ze elementen gebruikt die herinneren aan de vroegere functies. “Met de Existenz-week geven we met architecturale ingrepen en met aandacht voor de oorspronkelijke identiteit een nieuw perspectief aan een leegstaand gebouw. Wij als architectuurstudenten kunnen nu ook zelf eens de handen uit de mouwen steken”, zegt Francis Hofmans, voorzitter van Existenz.

De Existenz-week start op zondag 19 maart en eindigt op donderdag 23 maart. Bezoekers vinden de ingang op de Vuurkruisenlaan naast het Novotel. De inrit aan de Diestsepoort mag alleen gebruikt worden door de voertuigen en bussen van De Lijn. De normale ingang en inrit aan de Diestsepoort zijn daarenboven NIET bruikbaar voor bezoekers van Existenz. Deze ingang blijft gedurende de hele Existenz-week in gebruik door voertuigen en bussen van De Lijn die er hun wachtzone behouden. De ingang voor bezoekers van Existenz bevindt zich op de Vuurkruisenlaan naast het Novotel.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer