COLUMN: Winkelketens, vloek of zegen?

Vandaag is het zover. Brico City opent de deuren voor het grote publiek in de Brusselsestraat, op amper enkele voetstappen van de Grote Markt. De winkel sluit volgens Brico perfect aan bij de dertien andere Brico City’s die al ‘in business’ zijn en biedt als ‘buurtwinkel’ onder meer producten aan voor kleine projecten en herstellingen. Van verf tot bouwmateriaal…Winkelketens in het centrum, een vloek of een zegen?

”Brico City biedt producten die je zelfs te voet kan vervoeren. Brico City is de oplossing bij uitstek voor buurtbewoners en studenten die in het centrum van Leuven werken/wonen waar het aanbod van dit soort producten heel beperkt is”, aldus Brico in een persmededeling. Kan allemaal best zijn, maar zit de Leuvenaar te wachten op een Brico in het stadscentrum? Volgens het bedrijf wel want bijvoorbeeld in Gent en Antwerpen blijkt er wel degelijk een publiek te bestaan voor Brico City.

Het doet ons een beetje denken aan de jaren zeventig. Toen werden heel wat kleine zelfstandigen van de Vlaamse kaart geveegd door de komst van de supermarkten, niet in het minst in kleine dorpen. Dat proces is overigens nog steeds aan de gang. In sommige dorpen is er al vele jaren geen bakker of slager meer te vinden. Idem voor de steden anno 2013, op enkele vaste waarden na die hardnekkig en met veel gedrevenheid het verschil proberen te maken met de goedkopere supermarkt om de hoek die enkele ter ziele gegane winkels heeft omgebouwd tot een overdekte markt. De stille dood van de kleine zelfstandige die met veel bezieling zijn waren aan de man brengt/bracht…

Ook wij, de klanten, hebben een groot aandeel in het verdwijnen van de speciaalzaak. We ruilen immers maar al te graag de charme van de buurtwinkel in voor de onpersoonlijke vestiging van een keten, uit ‘respect’ voor onze portefeuille en voor ons drukke tijdsschema. Ketens zijn in zekere zin de moordenaars van de kleine zelfstandige en wij zijn met plezier medeplichtige handlangers. Ketens kunnen goedkopere prijzen bieden aan de klanten en bovendien zijn ze financieel sterk genoeg om hoge huurprijzen te betalen voor de winkelpanden die ze huren. Leuven is ondertussen vergeven van de ketens. Het begon met supermarkten, daarna volgden de kledingzaken en nu doet dus ook Brico haar intrede in ons geliefde Leuven.

Nu wil het toeval dat ik nog wat potgrond nodig heb om enkele zonnebloemen te planten op mijn kleurrijk terrastuintje. Misschien heeft Brico City dat wel in huis. Laat ik maar eens een kijkje gaan nemen straks. Ja, toegegeven, ook ik lijd aan ‘ketenitis’. Schuldig over de hele lijn, zonder excuses.

Bart Mertens   

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel