COLUMN: Wie volgt Louis Tobback op?

Bart Mertens
2 jaar geleden
14,799 Views
door Bart Mertens

Wie volgt Louis Tobback op als de onbetwiste nummer één van de Leuvense socialisten? Die vraag rolt de laatste dagen met de regelmaat van wel tien Zwitserse klokken over de tongen in onze geliefde stad. Er doen zelfs geruchten de ronde dat Tobback zijn laatste termijn niet zou uitdoen en in december bekend zou maken wie de volgende 3 jaar de burgemeesterssjerp mag dragen. Waarheid of leugen? Feit is alleszins dat we in december weten wie de lijsttrekker van sp.a wordt bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.

Of er nu al waardige opvolger klaar staat, moet nog blijken maar het is duidelijk dat schepen Mohamed Ridouani op ‘pole position’ staat om Tobback op te volgen als leider van de Leuvense socialisten. Louis Tobback liet al optekenen dat hij Ridouani opzettelijk veel bevoegdheden gaf als schepen. “Misschien breekt hij zijn nek, misschien ook niet. In het laatste geval is hij een hele grote”, klonk het. Bruno Tobback? Hij wil ooit in de voetsporen van zijn vader treden maar profileert zich voorlopig niet in die zin. Stilte voor de storm? Bruno heeft alvast de broodnodige contacten op nationaal niveau. Outsider Saïd El Khadraoui is ondertussen een beetje uit beeld verdwenen maar wat te denken van Bieke Verlinden? Zou best kunnen want Louis Tobback erkent dat het tijd is voor een jongere generatie. “Ik heb niet het eeuwige leven. Dat zou trouwens een te grote straf voor mijn zonden zijn”, aldus de Leuvense burgemeester in zijn gekende stijl.

Wie het ook zal worden…er wacht hem of haar een zware erfenis. Sinds september 1995 leidt Tobback Leuven immers als een ware reïncarnatie van de Romeinse keizer Augustus. “Ik trof een stad van baksteen aan en liet een stad van marmer achter”, liet die laatste zich ontvallen. De vergelijking tussen keizer Augustus en Tobback is minder vergezocht dan u zou denken. Beiden maakten hun stad mooier en beiden regelden hun opvolging op voorhand. Beiden werden verguisd en bewonderd. En beiden regeerden een ongezien lange periode. Augustus liet net voor zijn dood overigens het volgende optekenen: “Als u mijn rol in de komedie die ‘Leven’ heet goed is bevallen…klap dan voor het stuk en doe ons allen uitgeleide met applaus.” Ondergetekende weigert echter applaus te geven voor de rol van Tobback in de komedie die ‘Politiek’ heet. Niet omdat Louis Tobback geen applaus verdient maar wel omdat je applaus krijgt op het einde van de koers. Aan de meet zoals ze in Leuven zeggen. Bij deze dus een oproep aan Louis Tobback: doe er nog drie jaar bij als je gezondheid het toelaat. U zou er ondergetekende –en de cartoonist van Leuven Actueel- een groot plezier mee doen.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens