COLUMN: Wie tapt er vitriool in Leuven?

Bart Mertens
6 jaar geleden
door Bart Mertens

“Leuvense cafébazen rollen vechtend over straat” Die zwaar overdreven titel stond te lezen in Het Nieuwsblad. Aanleiding was een artikel in zusterkrant De Standaard waarin David Nijs (Fiere Margriet, The Capital) stevig uithaalde naar zijn collega’s van de Oude Markt.

Bart Mertens

Eén van de gepeperde citaten: “Ik wil nog wel enkele horecazaken openen om komaf te maken met de eenheidsworst in de Leuvense cafés…Ga op de Oude Markt een pint drinken en je hoort overal dezelfde muziek, je ziet dezelfde mottige interieurs…Originele concepten zie je er zelden, hoogstens afkooksels…Op de Oude Markt doe ik nooit een café open.”

Ten eerste: zeg nooit nooit. En ten tweede: de ‘stenen’ muur in The Capital op de Grote Markt, in werkelijkheid een soort gyproc, is wellicht de mottigste café-muur van Leuven en omstreken. Dat gezegd zijnde kwam er al snel een vlammende reactie uit het andere kamp. De aanspreking ‘beste collega’ kon er bij Evert Thys, secretaris van vzw Oude Markt, niet meer vanaf. “Velen hebben heus niet het geluk een grote sponsor te hebben om hun dromen te verwezenlijken. Op de Oude Markt doen we dat in alle collegialiteit. Maar wellicht is dat een te vies woord voor jou. We doen dit ook zonder elkaar zwart te maken…Toen we een kort bezoekje brachten aan The Capital waren er die avond welgeteld 14 bieren van de 2500 te verkrijgen. En kon het personeel er nauwelijks een zinnig woordje uitleg over geven…” Ten eerste: verval niet in de stommiteiten van je tegenstrever. En ten tweede: geef nieuwe concepten de tijd om te groeien. Rome werd ook niet in één dag gebouwd.

Was het verstandig van David Nijs om aan nestbevuiling te doen? Verre van! Was het verstandig van Evert Thys om zo vurig te reageren? Evenmin! De waarheid is dat twee gedreven jongetjes even in overdrive gingen terwijl de Oude en de Grote Markt elkaar perfect aanvullen. Voor innoverende concepten zal er altijd plaats zijn, op beide pleinen. Leuven heeft als bierstad nood aan een ‘eendrachtige’ horeca. Helaas zagen we in deze discussie vooral een horeca die drachtig was van wederzijdse verwijten. Geen originaliteit versus verwaandheid. Beide eigenschappen zijn van alle tijden en leiden onvermijdelijk naar de afgrond. Dus beste heren van The Capital én van de Oude Markt: let op voor vitriool en vooral voor Icarus…Jullie zouden wel eens kunnen neerstorten in een zee van bier.

 

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens