Welkom in ‘klein Monaco’

cartoon duur wonen
Bart Mertens
2 jaar geleden
14,106 Views
door Bart Mertens

Vijf ‘goedkope’ stadswoningen in project De Twist aan de Vaartkom. Telt u even met ons mee: één, twee, drie, vier, vijf. Zo snel als u en ik tot vijf kunnen tellen, zo traag maakt de stad Leuven werk van betaalbaar wonen in ‘klein Monaco’.

Dat is niet eens zo overdreven gesteld want een woning in Leuven kostte in 2013 gemiddeld 312.000 euro. En die prijs is de voorbije twee jaar niet gezakt…integendeel. Ter vergelijking: in Brugge hielden ze het in 2013 nog op een relatief bescheiden 240.000 euro. Het gevolg is dat heel wat jonge mensen –gezinnen én alleenstaanden- Leuven de rug moeten toekeren. Groot geworden in een mooier Leuven maar eenmaal volwassen blijkt die stad een onbetaalbaar sprookje.

Burgemeester Louis Tobback (sp.a) liet in het verleden al optekenen dat Leuven slachtoffer is van haar eigen succes. Eerste luitenant Mohamed Ridouani (sp.a) voegt eraan toe dat er in Leuven al meer dan 100 betaalbare stadswoningen werden gerealiseerd. Ten eerste is dat veel te weinig om tegemoet te komen aan de vraag en ten tweede is ‘betaalbaar’ een heel relatief begrip. Of denkt schepen Ridouani misschien dat het gemiddelde jonge gezin –laat staan een alleenstaande- vlotjes 281.875,50 euro kan neertellen voor een stadswoning? Zelfs al ligt die prijs 30 % lager dan de marktprijs…het antwoord is nee. De realiteit is dat bankdirecteurs anno 2015 niet bepaald met de champagne in het rond spuiten als je hun bank binnenstapt zonder een grote zak geld van mama en papa.

project De Twist aan de Vaartkom

project De Twist aan de Vaartkom

Daarbij komt dan nog dat het stadsbestuur in het beperkte aanbod van zogenaamd betaalbare stadswoningen het liefst van al jonge gezinnen ziet wonen. Wie jonger is dan 30 krijgt extra punten in de toekenningsprocedure. Wie ouder is dan 65 sinds kort trouwens ook. Daar staat de gescheiden moeder van pakweg 35 met twee kinderen dan…Of de alleenstaande man van 40…Voor hen zit er doorgaans niets anders op dan te verkassen naar Tienen of zelfs verder. Te rijk voor een sociale woning, te arm voor de reguliere woningmarkt! De oplossing ligt nochtans voor de hand: verplicht de ontwikkelaars die zo verliefd zijn op het dure Leuven om voldoende sociale en starterswoningen –ook voor mensen tussen 30 en 65- te voorzien in hun projecten. En nee, beste schepen, voldoende is in dit geval niet gelijk aan 10 %. Het zal u wellicht meer dan 5 minuten politieke moed kosten. De bijna-Tienenaars tellen alvast met u mee: één, twee, drie, vier, vijf!

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens

4 Comments

 • Beste Bart,

  klein foutje in de tekst op het einde: “Te arm voor een sociale woning, te rijk voor de reguliere woningmarkt! ”

  Daarnaast nog een vraag, in de voorgestelde oplossingen beperkt u zich tot het verplichten van de projectontwikkelaars om een aandeel van de nieuwbouw of renovatie te voorzien van sociale en starterswoningen. Hebt u zich beperkt tot de instrumenten die voorhanden zijn van een stadsbestuur? Want bv. federaal of gewestelijk zijn er zeker en vast nog sleutels die kunnen aangewend worden zoals het gene wat bv. Brussel doet.

  Groeten

  Wim

  • Beste Wim

   dank voor je reactie, inderdaad te rijk en te arm omgewisseld, is aangepast ondertussen. Ik heb me inderdaad beperkt tot wat een stad kan doen maar er zijn zeker nog meer initiatieven op andere niveaus die het probleem ten dele kunnen verhelpen,

   groeten

   Bart Mertens

 • Leuven werd doortastend opgeleukt wat resulteert in sociale verdringing richting Aarschot, Tienen en Diest. Van socialisten verwacht ik dat ze dit probleem even doortastend aanpakken. Als dat niet lukt dan heb je als socialist gemeenschapsmiddelen ingezet voor een herverdeling van arm naar rijk. Gemeenschapsmiddelen die onevenredig afkomstig zijn van arbeid. Wat ik zie aan betaalbaar wonen lijkt een schaamlap tegen de met stadsvernieuwing opgeroepen verdringing. Knokke aan de Dijle. Een stad met vastgoedsossen en uitgeweken onvrede die zich elders electoraal vertaalt. De stad ging erop vooruit maar mag je socialisten verwijten dat ze de resulterende marktkrachten en hun sociale gevolgen als overmacht beschouwen?

 • Beste, ik ben een vrouw van 42 en 9j geleden om deze redenen naar Tienen verhuisd. Ik word het echter grondig beu dat men altijd over Tienen blijft spreken op deze manier. Op die manier verandert het beeld nooit. Er wonen echt wel steeds meer “gewone” mensen hoor. Sofie