COLUMN: Wees eens stil jongens…

Bart Mertens
2 jaar geleden
door Bart Mertens

Duizend meningen, duizend waarheden, duizend onwaarheden…dat is in zes woorden samengevat wat het nieuwe circulatieplan ons heeft opgeleverd. Het is maar de vraag of de essentie overeind kan blijven in de tsunami van licht extremistische discussies die de praatbarak Facebook momenteel overspoelt.

Media komen niet zelden in de vuurlinie terecht als er geschreven wordt over gevoelige dossiers zoals bijvoorbeeld het Leuvense circulatieplan. Een column of een artikel over dat veelbesproken plan staat nog geen vijf minuten online of voor- en tegenstanders haasten zich om de maatregelen voor een meer leefbare stad in één welgemikte zin af te schieten of hardnekkig te verdedigen. Op zich is het een goede zaak dat ‘sociale media’ ertoe bijdragen dat de brede bevolking kan deelnemen aan een discussie. Helaas verglijden de discussies over het circulatieplan al snel tot eindeloze lege digitale doosjes met een gebrek aan argumentatie. Meer zelfs, hoe langer hoe meer nemen de zelfverklaarde ‘alles beter weters’ behoorlijk extremistische standpunten in, vooral op Facebook. Alsof ze denken: als ik lang genoeg op de nagel ‘ik heb gelijk’ blijf kloppen dan heb ik ook gelijk. Helaas is het enige resultaat dat die ‘alles beter weters’ op het einde van de dag met een zelfvoldaan gevoel in hun nest kruipen en dat er doorgaans voorbij is gegaan aan de essentie van de zaak.

Bij momenten wordt er ook zonder aarzelen op de pianist geschoten. Je haalt dan het olifantenvel boven en je onthaalt giftige opmerkingen zoals ‘hoeveel heeft de stad Leuven je betaald?’ of ‘fietshater’ met een bedenkelijke glimlach. En toch vraag je je af: in welke wespennest ben ik terecht gekomen? Ondergetekende had al meermaals zo’n moment sinds de invoering van het circulatieplan. Gelukkig kwam de betreurde Luc Theophile Emile De Vos me afgelopen week ter hulp. In mijn oor zong Vossieboy –die eind deze maand al twee jaar van ons is heengegaan- zachtjes de volgende woorden. “Weet je waar je bent? Je bent in de jungle baby, in een oerwoud vol met apen die brullen in mijn oor. Er is zoveel lawaai en iedereen heeft een mening. En maar bellen naar elkaar om te vragen hoe het gaat. En ze vragen naar mijn mening, ik formuleer ideeën. Dat is zoveel beter dan domweg gelukkig zijn. Wees eens stil jongens, ik krijg er grijze haren van, laat mij nadenken voor ik alles weer vergeet.”

In die zin toch een oprechte oproep aan eenieder die zich geroepen voelt om het nieuwe circulatieplan op de praatbarak Facebook en co te zien als ‘het enige kwade’ dan wel als ‘het enige goede’. Wees eens stil en formuleer ideeën. Denk na voor je de essentie weer vergeet en wees pas dan domweg gelukkig. Met oprechte dank aan Vossieboy.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens