COLUMN: Verkiezingen 2018, donkerrood of verandering?

Bart Mertens
2 jaar geleden
door Bart Mertens

De verkiezingskoorts begint stilaan op te komen in Leuven. Met het aangekondigde afscheid van Louis Tobback (sp.a) zijn de gemeenteraadsverkiezingen meer dan ooit een strijdtoneel. Blijft de coalitie sp.a/CD&V overeind of breekt er een nieuw politiek tijdperk aan in Leuven? Het is aan de kiezer om de kaarten te schudden.

Op 14 oktober 2018 is het D-day in Leuven. Voor het eerst in 24 jaar zullen de gemeenteraadsverkiezingen geen gelopen race zijn. Liefst 24 jaar lang was Louis Tobback (sp.a) ongenaakbaar. Het aangekondigde afscheid van de 79-jarige burgervader biedt echter perspectieven voor de concurrenten. Uiteraard behoort een voortzetting van het huwelijk tussen sp.a en CD&V tot de mogelijkheden. In 2012 strandde sp.a op 16 zetels terwijl CD&V er 9 in de wacht kon slepen. Het blijft maar de vraag in welke mate het afscheid van Louis Tobback de meerderheid van 25 op 45 zetels zal beïnvloeden. Bovendien worden er in 2018 twee extra gemeenteraadsleden verkozen omdat Leuven de kaap van 100.000 inwoners heeft bereikt. Ook dat kan een invloed hebben op de coalitievorming maar zelfs 25 zetels op een totaal van 47 is voldoende om de huidige coalitie voort te zetten.

Maar wat als CD&V en/of sp.a zetels moeten inleveren? CD&V/sp.a zou in zee kunnen gaan met Groen (7 zetels in 2012, nvdr), al liet Louis Tobback wel al optekenen dat een trio zelfs voor de democratie niet gezond is. Open Vld (3 zetels in 2012, nvdr) zou overigens ook als derde partij in een college kunnen stappen. Een ander scenario is dan weer dat sp.a de scheiding inzet met CD&V en trouwe coalitiesoldaat Carl Devlies inruilt voor een alliantie met Groen. Lijsttrekker David Dessers laat er geen twijfel over bestaan dat Groen de 7 zetels van 2012 wil overtreffen en mee wil besturen in Leuven. Gezien de groene instelling van Mohamed Ridouani (sp.a) is een coalitie tussen Groen en sp.a lang niet onmogelijk.

Tot slot N-VA. De partij belandde in 2012 met 9 zetels in de oppositie maar wil met Lorin Parys een gooi doen naar de burgemeesterssjerp. Een coalitie met sp.a en N-VA lijkt ondenkbaar en ook Groen staat niet te springen om samen met N-VA te besturen. “De keuze is eenvoudig: ofwel van rood naar donkerrood ofwel de verandering van N-VA”, aldus Lorin Parys. Om de felbegeerde sjerp binnen te halen, zal Parys wel Carl Devlies (CD&V) en eventueel Rik Daems (Open Vld) mee in het bed moeten krijgen. Devlies liet al opmerken dat CD&V ongebonden naar de verkiezingen gaat en stelt daarmee dat het huwelijk met sp.a niet heilig is voor de partij. Conclusie? Na het tijdperk Louis Tobback is de enige zekerheid dat er geen zekerheden meer zijn in de Leuvense politiek. Zoals altijd krijgt de kiezer het laatste woord.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens