COLUMN Verkiezingen 2018: de opmars van de vrouwen

Bart Mertens
9 maanden geleden
door Bart Mertens

De verkiezingskoorts is stilaan op temperatuur in Leuven. Met het aangekondigde afscheid van Louis Tobback (sp.a) zijn de gemeenteraadsverkiezingen meer dan ooit een open strijdtoneel. Blijft de coalitie sp.a/CD&V overeind of breekt er een nieuw politiek tijdperk aan in Leuven? Het is aan de kiezer om de kaarten te schudden.

Op 14 oktober 2018 is het D-day in Leuven. Voor het eerst in 24 jaar zullen de gemeenteraadsverkiezingen geen gelopen race zijn. Of om het eens anders te verwoorden: deze keer staat nog niet voor de start van de competitie vast wie kampioen zal worden…Liefst 24 jaar lang was dat met Louis Tobback (sp.a) wel het geval. Met 9.921 voorkeurstemmen was Louis Tobback in 2012 nog ongenaakbaar. Ter vergelijking: de nummer twee in 2012 was Danny Pieters (N-VA) met 3.301 voorkeurstemmen. Verder slaagde enkel Carl Devlies van CD&V erin om de kaap van drieduizend voorkeurstemmen te behalen. Met 3.163 bolletjes achter zijn naam bleef hij partijgenoot Dirk Vansina (CD&V) voor die 2.804 kiezers kon overtuigen. De top vijf in 2012 werd vervolledigd door Mohamed Ridouani (sp.a) met 2.325 voorkeurstemmen. Opvallend gegeven: een volledig mannelijke top vijf die prompt werd gevolgd door vijf vrouwen op plaats zes tot en met tien. Karin Brouwers (CD&V) kreeg 2.124 voorkeurstemmen, op de voet gevolgd door partijgenote Els Van Hoof met 2.043 stemmen achter haar naam. Fatiha Dahmani (Groen) en Eva Brems (Groen) waren dan weer goed voor respectievelijk 1.906 en 1.851 voorkeurstemmen. De top tien werd afgesloten door Denise Vandevoort van sp.a met 1.813 kiezers die haar het vertrouwen gaven.

Het blijft maar de vraag of de mannen en de vrouwen de top tien ook in 2018 op die manier zullen verdelen onder elkaar. Iets in mij zegt dat de vrouwen deze keer een opmars gaan maken in het lijstje van populairste politici. Bij sp.a is Bieke Verlinden het vrouwelijke kopstuk van dienst terwijl N-VA kiest voor de bijzonder gedreven onderneemster Katrien Houtmeyers. Groen gaat dan weer voor Lies Corneillie en Open Vld pakt uit met Lien Degol. CD&V lijkt alvast de beste kaarten te hebben wat vrouwelijke kandidaten betreft. Met Els Van Hoof en Karin Brouwers is er aan politieke ervaring geen gebrek en jonge gemotiveerde kandidaten zoals Karen Vanderstappen en Liesbeth Vandermeeren zijn daar een mooie aanvulling op. Het is alvast een goede zaak dat de Leuvense vrouwen zich in de politiek willen smijten, al blijft het jammer dat enkel PVDA koos voor een vrouwelijke lijsttrekker. De kans dat Line De Witte de eerste vrouwelijke burgemeester van Leuven zal worden, is echter bijzonder klein. Wie het dan wel zal worden? Quasi zeker een man maar een naam durft ondergetekende niet te voorspellen. Na het tijdperk Louis Tobback is de enige zekerheid dat er geen zekerheden meer zijn in de Leuvense politiek. Zoals altijd krijgt u als kiezer het laatste woord. Kies wijs en doe er uw voordeel mee.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens