COLUMN: Vaartkom-gate, moet er nog parking zijn?

Bart Mertens
9 maanden geleden
door Bart Mertens

“Sommige journalisten zouden zich moeten schamen. Ik duw de lijst en ik wil zoveel mogelijk stemmen maar ik ga zelf niet zetelen. Ik heb nooit iets anders gezegd.” Die woorden liet burgemeester Louis Tobback (sp.a) zopas optekenen in een uitgebreid interview. Sommige burgemeesters zijn kort van geheugen.

Louis Tobback liet zich laatst na een persconferentie bij AB InBev wel degelijk ontvallen dat hij eventueel bereid zou zijn om nog te zetelen in de gemeenteraad indien sp.a in Leuven in de oppositie terecht zou komen. Daar was een journalist en een fotograaf van HLN getuige van en later op de dag herhaalde Louis Tobback die woorden nog eens in een telefonisch interview met een journalist van de nationale redactie van HLN. Nog geen 24 uur later trok de Leuvense burgemeester zijn woorden in om god weet welke reden maar laat ons vooral onthouden dat Louis Tobback nu nogmaals aangeeft dat hij niet gaat zetelen maar wel zoveel mogelijk stemmen wil halen voor zijn partij. Een groot verlies voor de Leuvense politiek en meteen ook een dilemma voor de trouwe kiezers van Louis die niet per se socialisten zijn. Want ook dat bevestigt Louis Tobback in het meest recentelijke interview: opvolger Mohamed Ridouani is niet Louis Tobback 2.0. Los van het feit of het ene beter of slechter is dan het andere blijft het toch een beetje bizar. Het is alsof je in een restaurant varkenswangen bestelt maar uiteindelijk stoofvlees geserveerd krijgt op je bord. Het lijkt er wel op maar is toch helemaal iets anders.

Dat gezegd zijnde lag er recentelijk een ander heikel dossier op de tafel: Vaarkom-gate, om het even straffer uit te drukken dan het in werkelijkheid is. Het stadsbestuur kocht zopas de 585 resterende plaatsen in parking Vaartkom van NV Waterview, met veel kritiek van Rik Daems (Open Vld), David Dessers (Groen) en Lorin Parys (N-VA) tot gevolg. De voltallige oppositie ziet dat als een cadeau aan een projectontwikkelaar die maar al te graag afscheid wou nemen van een parking die meer dan vaak leeg staat. Volgens kandidaat-burgemeester Carl Devlies (CD&V) past de aankoop echter perfect in het beleid van randparkings. Burgemeester Tobback wees er ook op dat de prijs per parkeerplaats (11.111 euro, nvdr) ver onder de marktprijs van 20.000 à 25.000 euro ligt en dat de stad een goede zaak doet. Dat klopt volledig en net daarin ligt er een addertje onder het gras. Stel dat één of andere organisatie –neem nu De Hoorn om er maar eentje te noemen die niet over een ondergrondse parking beschikt- het volgende stadsbestuur kan overtuigen om hen x-aantal parkings te verkopen voor bijvoorbeeld 15.000 euro per exemplaar. Dat zou de stad alsnog een mooie winst opleveren en de organisatie in kwestie doet een koopje terwijl de burger ruim 10.000 euro meer moet afdokken voor zijn parkeerplaats. Gelukkig bevestigde Louis Tobback zopas luid en duidelijk dat er geen parkeerplaatsen verkocht zullen worden, al voegde hij er wel aan toe dat het volgende college doet wat het wil. Helaas zal Louis Tobback geen deel meer uitmaken van dat college wegens met pensioen. Een dossier om in het oog te houden zowaar…

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens