COLUMN: Speakers Corner, een spons van meningen

Er bestaan plannen om vanaf september een zogenaamde Speakers Corner op te starten in de Tiensestraat. Het lijkt de handelaars wel wat om in hun straat een forum te geven aan mensen die menen dat ze iets moeten delen met de medemens. Bijzonder interessant project!

Bedoeling zou zijn dat ‘het podium’ éénmaal per week betreden kan worden door de sprekers van dienst, op zaterdag om precies te zijn. Bij Leuven Actueel kunnen we amper wachten op de lancering van Speakers Corner Tiensestraat, niet in het minst omdat niemand minder dan Luc Ponsaerts peter zou worden van de ‘praathoek’. Nu weten we allemaal dat Luc Ponsaerts hard gemist wordt in de Leuvense gemeenteraad, en we weten ook dat Luc Ponsaerts de gemeenteraad mist. De kiezer beloonde de voormalige cafébaas niet voor zijn inzet. Kan de beste overkomen.

Maar nu is de redding dus in aantocht: een Speakers Corner in de Tiensestraat, op enkele tientallen meter van de voordeur van Luc Ponsaerts. Misschien geen slecht plan om Luc Ponsaerts peter te maken van dat ding dat ongetwijfeld hilarische momenten zal opleveren voor de toevallige voorbijganger. Moest Ponsaerts echter geen peter worden dan bestaat de kans immers dat Luc Ponsaerts het podium de hele zaterdag lang bezet houdt om de bevolking toe te spreken over allerlei problemen die hij dagdagelijks tegenkomt tijdens zijn wandelingen door de stad.

Maar goed, we kijken dus met hooggespannen verwachtingen uit naar de lancering van Speakers Corner Tiensestraat. Daarmee zou Leuven aansluiten in het mooie rijtje van Londen (Speakers Corner is ontstaan in Hyde Park, n.v.d.r), Signapore, Sydney, Amsterdam en Port of Spain. Daar misstaan we toch niet tussen zeker…Nu willen we toekomstig peter Luc Ponsaerts nog wel een goede raad meegeven. Hoed u als een duivel in een wijwatervat voor beroepsklagers want voor je het weet wordt Speakers Corner Tiensestraat een zaag- en klaagbank.

Een andere optie is natuurlijk enkele onderwerpen simpelweg verbieden, op straf van een stevige GAS-boete. Pakweg 500 euro. In Londen is het bijvoorbeeld verboden om te spreken over de koninklijke familie en over het omver werpen van de regering. Beste Luc, beste peter, je hebt nog een hele zomer om na te denken welke onderwerpen je gaat verbieden op Speakers Corner Tiensestraat. Gebruik je tijd goed. Tot in september.      

Bart Mertens

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel