Column: Rik Torfs, de redder van de Campuskrant

Niemand minder dan Rik Torfs blijkt de redder van dienst voor de afgeschreven Campuskrant van de KULeuven. Officieel werd er vooral gezwegen over het einde van de Campuskrant maar het heeft geen haar gescheeld of de maandelijkse krant van de universiteit was verbannen naar de archieven.

In de plaats van de Campuskrant zou een nieuw driemaandelijks magazine komen, op voorstel van Pieter Knapen. Hij was tot voor kort het hoofd van de communicatiedienst van de KULeuven, maar Rik Torfs heeft de man -die zijn sporen verdiende bij de VRT- voor zijn plannen beloond met een letter en een cijfer. Kortweg C4. Bedankt en tot ziens. Was het verstandig om Knapen te ontslaan? De meningen zijn verdeeld maar het is wel een feit dat er met Knapen een vakman verdwijnt aan de KULeuven. Overigens verdwijnt ook zijn functie. De Campuskrant verdwijnt dan weer niet want Rik Torfs wil die traditie niet verloren zien gaan. Meer zelfs, hij drong er bij zijn voorganger Mark Waer op aan om de definitieve beslissing uit te stellen. Op dat moment was Torfs uiteraard nog geen ‘actief’ rector.

Volgens een anonieme bron in het studentenblad Veto was de grote fout van Pieter Knapen dat de achterban –het personeel dus- pas werd ingelicht nadat de plannen voor het nieuwe magazine al waren goedgekeurd.  Ontevredenheid troef natuurlijk en niet bijzonder slim van Knapen. Kandidaat-rector Rik Torfs schoot meteen in actie en liet de beslissing dus ‘on hold’ zetten. Nu Rik Torfs rector in functie is, schiet hij meteen met scherp. Pieter Knapen buiten, de Campuskrant terug binnen. De nieuwe rector vervangt Knapen ook niet als hoofd van de communicatiedienst aan de KULeuven. Daarin kan je niet anders dan de eerste verwezenlijking van zijn verkiezingsbelofte zien: vereenvoudiging van de structuren. Wellicht worden enkele heren en dames binnen de talrijke muren van de KULeuven stilaan zenuwachtig want Torfs lijkt het te menen. “De drie diensten –Nieuws, Marketing en Evenementen- hebben geen overkoepeling nodig”, klinkt het vastberaden.

Een bron binnen de KULeuven meent dat Rik Torfs met het ontslag van Pieter Knapen op een politieke manier te werk gaat. Wat was de vorige job van Torfs nu ook alweer? Juist ja, de politiek. Maar er is wel één groot verschil: kandidaat-politici beloven veel en doen doorgaans weinig, om welke reden dan ook. Rik Torfs heeft als kandidaat-rector de vereenvoudiging van de structuren aan de KULeuven beloofd en is daar duidelijk ernstig mee bezig. Conclusie? Lang leve de Campuskrant want er wacht de redactie van de Campuskrant nog heel boeiende tijden.

Bart Mertens

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel