COLUMN: Protest tegen snelle Werchter-bussen

Wie deze dagen aan het Leuvense station passeert, is getuige van een aandoening die wel eens ‘festivalitis’ wordt genoemd. Gekke hoedjes, jongeren die sleuren met bakken bier, noem maar op. De voorbode van een fijn weekend zou u denken, maar de inwoners van de Bornestraat in Wilsele denken er anders over. “De bussen die de festivalbezoekers naar Rock Werchter brengen, rijden veel te snel”, aldus de klagers van dienst.

Klagen en zagen is een vak apart. Er mag geen scheet gelaten worden of er wordt geklaagd en gezaagd. Rockfestival Rock Werchter ontsnapt uiteraard niet aan die maatschappelijke trend. Deze keer is De Lijn kop van jut. De vervoersmaatschappij had donderdagavond al zo’n 29.500 festivalbezoekers naar de weide gebracht. Iets minder dan vorig jaar maar toch nog een bijzonder mooi cijfer. Dankzij de samenwerking met De Lijn houdt de organisatie van Rock Werchter duizenden wagens uit het verkeer. Mooi mooi…maar de inwoners van de Bornestraat in Wilsele denken er anders over. De festivalbussen van De Lijn veroorzaken immers overlast en bovendien rijden ze veel te snel.

Fatiha Dahmani van Groen was er als de kippen bij om het protest te ondersteunen. “De bussen creëren een heel onveilige situatie in deze drukke woonbuurt. Sinds dit jaar koos De Lijn voor een nieuw traject om naar Werchter te rijden. In de Bornestraat is het dezer dagen verboden wagens te parkeren waardoor dit een autosnelweg geworden is voor bussen die op en af rijden. Vooral de lege bussen die terugrijden razen hier voorbij en houden zich absoluut niet aan de maximumsnelheden die hier variëren tussen 30 en 70 km per uur”, aldus Dahmani. De politica wijst er ook op dat de buurt vorige week tevergeefs nog een protestpetitie tegen deze situatie heeft afgegeven aan het stadsbestuur.

Bij De Lijn vragen ze begrip aan de bewoners van de Bornestraat. “Door de werken aan de Wakkerzeelsestraat zijn we momenteel verplicht om een andere route te volgen, waardoor we de Bornestraat moeten aandoen. We begrijpen dat de grote frequentie aan bussen overlast meebrengt, maar vragen toch begrip. Wij halen op die manier toch ook duizenden auto’s uit het verkeer. Moesten we dat niet doen, zou de impact op de omgeving van Werchter nog veel groter zijn. De Lijn levert ook veel inspanningen om de chauffeurs te sensibiliseren om zich aan de verkeersregels te houden. We hebben ook controleurs ter plaatse om erop te letten dat iedereen dat effectief doet. We zijn daar dus echt wel mee bezig”, zegt woordvoerster Karen Vandenplas van De Lijn.

Wat er ook van is…laat het gezond verstand zegevieren. De Lijn is een goede partner van Rock Werchter en een zegen voor de mensen die in en rond Werchter wonen. De Lijn voorkomt immense lange files en overlast van wagens. Daar kan niemand iets op tegen hebben, en Groen in het bijzonder niet. En ja, de vele festivalbussen zullen wel een beetje overlast veroorzaken. Vier dagen lang om exact te zijn. Tel eens luidop tot vier: één twee drie vier…dat valt best nog wel mee. Tenzij er natuurlijk een kind wordt doodgereden op de Bornesnelweg door een razendsnelle bus. In dat geval duurt tot één tellen een eeuwigheid…maar we vertrouwen erop dat De Lijn en haar chauffeurs de verkeersregels willen en zullen naleven.

Bart Mertens  

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel