OHL naar Fifa? Vijgen na Pasen!

Bart Mertens
3 jaar geleden
door Bart Mertens

OHL speelt volgend seizoen met zekerheid in 1B, de nieuwe tweede klasse zeg maar. De Leuvense club deed nog een wanhoopspoging voor een verlengd verblijf op het hoogste niveau maar het Belgisch Arbitragehof van de Sport (BAS) trok de licentie van Moeskroen-Péruwelz niet in. Terecht beslissing? Dat is voer voor specialisten maar feit blijft dat OHL sportief tekort gekomen is op het veld het voorbije seizoen.

Voetbalclub OHL betreurt dat het Belgisch Arbitragehof van de Sport (BAS) heeft beslist dat Moeskroen-Péruwelz zijn licentie voor het volgende voetbalseizoen behoudt. Dat liet Chris Vandebroeck, woordvoerder van OHL, optekenen nadat het BAS de beslissing bekend maakte. Het spreekt voor zich dat OHL die beslissing betreurt want daarmee ziet de Leuvense voetbaltrots haar laatste kans om alsnog op het hoogste niveau te blijven door de neus geboord. Nochtans blijft OHL erbij dat Moeskroen wordt gerund door spelersmakelaars en daarom wil de club nu naar de FIFA stappen. Allemaal vijgen na Pasen natuurlijk en voor zover al die procedures al geen handenvol geld kosten, zal een overwinning hoogstens een schadevergoeding opleveren voor OHL. Hoe noemt men dat alweer in de Griekse mythologie? Juist ja, een pyrrusoverwinning.

En om bij de Grieken te blijven…het voorbije seizoen van OHL had veel weg van een Grieks drama. De ploeg had alle troeven zelf in handen om het behoud in eerste klasse te verzekeren maar op cruciale momenten verzuimden de spelers te doen waarvoor ze vet worden betaald: winnen. U herinnert zich ongetwijfeld nog dat zelfs burgemeester Louis Tobback zich mengde in de degradatiestrijd. Tot een kwartier voor tijd zat OHL op het veld van Moeskroen op koers voor het behoud maar plots zakte de ploeg ineen als een smakeloze pudding. Tobback had nochtans in zijn welbekende stijl gezegd dat ze spelers door koeien uit het stadion van Moeskroen moesten laten slepen na een nederlaag. Tobback had ook ludiek gewaarschuwd dat de lening voor de nieuwe tribune er niet zou komen als OHL niet zou winnen in ‘Le Cannonier’. De Leuvense burgervader had het beter gemeend want nu zit OHL binnenkort met de modernste skyboxen, zij het dan wel in 1B.

Het blijft maar de vraag of de club voldoende gegadigden kan vinden om die dure skyboxen aan te verhuren als toppers zoals Standard, Anderlecht of Club Brugge zich niet meer vertonen in Den Dreef. Bijgevolg zit er voor OHL niets anders op dan snel een nieuwe wind door de club te laten waaien en sponsors te overtuigen van hun sportief project om zo snel mogelijk naar 1A te promoveren. Anderzijds is ‘te snel’ misschien ook geen goed idee want voor je het weet vervalt OHL opnieuw in het ‘jojo-effect’ waar de club de voorbije seizoenen door werd geplaagd. Dat gezegd zijnde, er is niets mis met het gezegde ‘eerst leren stappen, dan pas lopen’. Voor alle zekerheid: dat principe geldt niet voor profvoetballers. Forza OHL!

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens