COLUMN: N-VA eist ontslag Ridouani bij Leuven2030

Bart Mertens
1 jaar geleden
879 Views
door Bart Mertens

N-VA eist dat Mohamed Ridouani (sp.a) ontslag neemt als voorzitter bij Leuven2030. Volgens Zeger Debyser moet de voorzitter iemand zijn die geen politiek mandaat heeft in het stadsbestuur. Gezien de hetze over vermeende politieke linken tussen Straten Vol Leuven, Leuven2030 en de Leuvense politiek is het misschien nog zo geen zot idee om de fakkel door te geven.

Rechtstreekse aanleiding is de hetze die is ontstaan over burgerplatform Straten Vol Leuven om nog meer Leuvense straten en pleinen autoluw of zelfs autovrij te maken, versneld als het even kan. Dat liet Johan Van Reeth –de sterke man achter studiebureau BUUR- namens Straten Vol Leuven (SVL) weten in een brief aan het schepencollege. De Leuvense oppositie –met uitzondering van Groen- sprong als dolle honden op de rechtstreekse communicatie tussen burgerplatform Straten Vol Leuven en het schepencollege, vooral omdat SVL adviezen geeft om zich vervolgens meteen kandidaat te stellen om die ook zelf te realiseren. Bovendien kreeg SVL 80.000 euro subsidie van de provincie en kunnen ze volgens Zeger Debyser vlotjes door één deur met Leuven2030. En laat nu net schepen Mohamed Ridouani (sp.a) voorzitter zijn van die vzw. Eén en één is dan al snel drie klinkt het bij Open Vld en N-VA die menen dat er minstens de indruk is gewekt van belangenvermenging. “Mohamed Ridouani is schepen en de voorzitter van Leuven2030 zou iemand moeten zijn die geen politiek mandaat heeft. De ‘politisering’ van die organisatie was een fout. Ridouani speelt een schimmige rol met een link naar het ‘vehikel’ Straten Vol Leuven dat buiten de controle van de gemeenteraad valt. Verdoken besluitvorming? Ik heb minstens die indruk. Exit Ridouani als voorzitter van Leuven2030!”

Is die vraag terecht? Moeilijke kwestie. Alle toewijzingen voor opdrachten gebeurden tot op heden binnen de lijnen van het wettelijk toelaatbare, ondanks de vragen die N-VA en Open Vld zich niet geheel onterecht stellen. Het is immers hun taak om de vinger aan de pols te houden om een mogelijk ‘ons kent ons-verhaal’ bloot te leggen dan wel te voorkomen. Mohamed Ridouani van zijn kant stelt dat hij recht in zijn schoenen staat. Geen haar op zijn hoofd denkt eraan om op te stappen als voorzitter van Leuven2030. Anderzijds, de depolitisering van Leuven2030 zou misschien geen slechte zaak zijn om de focus bij de essentie te houden: een leefbaarder Leuven. Indien Mohamed Ridouani een stap opzij zou zetten dan is het politieke steekspel rond zijn voorzitterschap bij Leuven2030 alvast van de baan. Bovendien lopen er in Leuven voldoende slimme koppen rond die Mohamed Ridouani meteen kunnen opvolgen zonder de doelstellingen van een klimaatneutraal Leuven in gevaar te brengen. Dat is tenslotte het enige dat echt telt, toch? Een voorzitterschap meer of minder is zonder twijfel ondergeschikt aan een beter Leuven voor onze kinderen en kleinkinderen.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens