Column: Maximum 1,5 liter water tijdens studentendopen

Leuvense studenten moeten zich vanaf nu beperken tot 1,5 liter water tijdens de studentendopen. De maatregel komt er nadat een studente in Luik in een coma belandde na het drinken van meer dan 4 liter water tijdens een doop. “Gebruik uw gezond verstand”, roept studentenagent Nick Vanden Bussche terecht op.

Voor het gebruik van alcohol tijdens studentendopen bestonden er al strenge regels, maar het beperken van de maximumhoeveelheid water is nieuw in Leuven. 1,5 liter en geen druppel meer! Trop is te veel en te veel is trop, om het met de woorden van Paul VdB te zeggen. Is het overdreven om studenten een beperking op te leggen van 1,5 liter water per gedoopte student? Op het eerste gezicht zou u denken van wel maar het valt te betwijfelen of de ouders van een studente uit Luik er ook zo over denken. De jonge vrouw werd verplicht om meer dan 4 liter water te drinken en belandde even later in een coma. Krijg het maar thuis…

In Leuven werd meteen actie ondernomen om een herhaling van dat drama te voorkomen. “We passen het doopcharter inderdaad aan naar aanleiding van het doopongeval in Luik. De nieuwe richtlijn bepaalt dat men studenten niet meer dan 1,5 liter water mag laten drinken tijdens een doop”, aldus studentenagent Nick Vanden Bussche.

Na regels over alcohol nu dus ook regels over niet-alcoholische dranken in het Leuvense doopcharter. Nu zou u, niet geheel onterecht overigens, kunnen denken dat de nieuwe maatregel perfect past in de ziekte die niet zelden wordt omschreven als ‘reglementitis’. Want wat zal de volgende maatregel zijn om de doopmogelijkheden in te perken? We kunnen u nu al beloven dat er nog maatregelen zullen volgen in de toekomst. Dat zou door de doopmeesters als een inperking van hun vrijheid gezien kunnen worden maar drama’s zoals in Luik tonen aan dat een klein beetje ‘reglementitis’ nodig is om doopongevallen te voorkomen.

In Leuven worden de doopverantwoordelijken overigens goed gebriefd over wat kan en wat niet kan tijdens een doop. Gebruik van alcohol, gebruik van slachtafval, gebruik van water,…noem maar op. Opvallend gegeven: de studentenkringen waren aanwezig op de infosessie, de studentenclubs niet. “Zij organiseren hun dopen meestal in hun thuissteden”, verklaart Nick Vanden Bussche die alle studenten geheel terecht oproept om hun verstand te gebruiken tijdens de dopen.

Bart Mertens

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel