Marktrock, rust in vrede!

Bart Mertens
2 jaar geleden
14,360 Views
door Bart Mertens

Marktrock is dood. Morsdood zelfs. Het was de kroniek van een aangekondigde doodsstrijd want het ‘nieuwe’ Marktrock lag al jaren zwaar onder vuur. Toch legt Henk Vermeulen van LIVE Entertainment zich niet neer bij de beslissing van de stad Leuven. Meer zelfs, hij heeft zopas een nieuwe datum aangevraagd.

Het gebrek aan sterke affiches was niet vreemd aan de beslissing van de stad om Marktrock af te voeren maar ook de aanpak van organisator LIVE Entertainment viel niet altijd in goede aarde in Leuven. Zo liet Henk Vermeulen zich afgelopen zomer nog opmerken door Stella Artois aan de deur te zetten als biersponsor. Niet bepaald verstandig in Stella-town en Vermeulen verloor dan ook het pleit. Misschien was dat incidentje wel de laatste spreekwoordelijke druppel voor het Leuvense stadsbestuur.

Bij organisator LIVE Entertainment staan ze naar eigen zeggen “perplex” maar dat kunnen we bij Leuven Actueel moeilijk geloven. Enkele weken geleden bleek immers dat de stad Leuven nog geen datum had meegedeeld aan Henk Vermeulen voor de editie in 2016. Dat voorspelde niet veel goeds maar toch bleef LIVE Entertainment eigenzinnig haar eigen koers varen. Meer zelfs, de affiche bleek al zo goed als klaar. Vermeulen ging aanvankelijk op zoek naar een nieuwe locatie in Vlaams-Brabant maar heeft ondertussen een nieuwe datum aangevraagd bij de stad Leuven. In een open brief aan burgemeester Tobback stelde hij ook luidop de vraag of er in de kwestie geen sprake is van arrogant machtsmisbruik ten voordele van een select clubje dat uit de subsidiepot mag graaien om Het Groot Verlof uit te breiden. Of dat nu de ideale manier is de doodsstrijd van Marktrock nog even uit te stellen, is eerder twijfelachtig.

Het blijft overigens maar de vraag of die extra concertdagen op de Oude Markt in het kader van Het Groot Verlof de grote sterren van weleer terug naar de langste toog zullen brengen. Het originele Marktrock zette Leuven op de kaart met topnamen en van Het Groot Verlof mogen we niet minder verwachten. Dat het Marktrock van LIVE Entertainment dat niveau nooit heeft gehaald, is niet zo verbazingwekkend. Tijden veranderen, ook in festivalland. Het originele Marktrock groeide van een wilde jonkvrouw uit tot de moeder aller stadsfestivals. Onder de vleugels van LIVE Entertainment werd het eerder de grootmoeder.

Wellicht stierf het echte Marktrock een vroegtijdige dood samen met medestichter Jos ‘Jokke’ Kerkhofs. Die naam zal altijd in de geschiedenisboeken blijven staan, in hoofdletters. De naam LIVE Entertainment zal eerder een voetnoot blijven maar één ding mogen we Henk Vermeulen niet verwijten…hij heeft tenminste geprobeerd. Dat gezegd zijnde moeten we niet blijven staren naar het verleden en nu de toekomst durven zien. Grootmoeders moeten nu eenmaal ooit sterven.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens