COLUMN: Laat OHL minder getalenteerde spelers in de steek?

Rond deze tijd hebben heel wat jonge spelertjes van OHL te horen gekregen dat ze best een andere club zoeken. Bij de Leuvense eersteklasser worden immers evaluaties gemaakt van de spelers op het einde van het seizoen. En wie niet voldoet…die kan gaan. Voetbal is een spel, nietwaar?

We begrijpen bij Leuven Actueel dat OHL ambitie heeft en dat juichen we toe, maar dat jonge Leuvense voetballertjes daar de dupe van moeten zijn is nog heel wat anders. Evaluaties en eventuele ‘afdankingen’ bij de jonge spelers die actief zijn in de nationale reeksen, tot daar toe. Maar dezelfde praktijken in de provinciale reeksen? Daar stellen we ons vragen bij. Van regionale reeksen is al geen sprake meer bij OHL. Nochtans maakt OHL dankbaar gebruik van de financiële steun van de stad Leuven. Was er destijds geen afspraak met de stad dat OHL ook de minder getalenteerde spelertjes onderdak zou bieden? We menen ons te herinneren van wel.

Het gevolg van de evaluaties is dus dat heel wat jonge spelertjes OHL de rug moeten toekeren. Zonder twijfel een ontgoocheling, niet zelden ook voor de ouders die met hun kinderen dan maar moeten uitwijken naar minder tot de verbeelding sprekende clubs zoals Kessel-Lo, Linden of Lubbeek. De iets betere voetballertjes onder de ‘afdankingen’ kunnen misschien nog terecht in Wijgmaal, of in Herent. Maar voor heel wat jonge kerels is de zoektocht naar een nieuwe club lang niet evident. Clubs zoals Kessel-Lo moeten nieuwe leden zelfs weigeren wegens ‘overvol’. Jonge Leuvense spelertjes moeten soms tot ver buiten de grenzen van Leuven gaan om een nieuwe club te vinden. Is dat correct? Neen, jonge Leuvense voetballertjes zouden onderdak moeten krijgen bij een Leuvense club, niet in het minst bij OHL, ook als ze grote test van de grote geesten niet doorstaan.

Overigens hebben niet alle voetbalgoden van vandaag een vlekkeloos parcours doorlopen in de nationale reeksen. Marouane Fellaini werd door RSC Anderlecht bijvoorbeeld naar de provinciale reeksen verwezen, wegens niet goed genoeg. Vandaag de dag speelt Fellaini bij FC Everton en kan hij rekenen op interesse van Manchester United. Welgeteld 18,5 miljoen euro telde de Engelse eersteklasser neer voor de man met het opvallende afrokapsel die al verkozen werd tot beste Belg in het buitenland. We bedoelen maar…het is niet omdat een jonge speler even geen progressie maakt, bijvoorbeeld door een medisch probleem, dat hij het later niet kan maken als voetballer. Net zo goed heeft OHL rond deze tijd dus de nieuwe Fellaini aan de deur gezet. De kans is misschien klein, maar ze bestaat wel. Voetbal, een spel? Wellicht is voetbal toch een heel klein beetje oorlog, ook naast het veld. Zover wou Rinus Michels zelfs niet gaan toen hij zijn beroemde quote liet optekenen in het Algemeen Dagblad in 1970. Rust in vrede, generaal, het is er niet beter op geworden sinds jouw hoogdagen.

Bart Mertens

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel