Column: Kwestie van je hoofd erbij te houden

Bart Mertens
10 maanden geleden
door Bart Mertens

Nog een kleine maand en het is V-day: verkiezingsdag. Na een relatief rustige zomer trekken de partijen een laatste spurt richting 14 oktober. Toestanden zoals in Antwerpen bleven ons tot op heden gespaard maar de ‘onthoofding’ van Katrien Houtmeyers (N-VA) toont toch aan dat de zenuwen strak gespannen staan nu het post-Tobback tijdperk is aangebroken.

Terwijl in Antwerpen de politici net niet vechtend over de Scheldekaaien rolden, beleefde provinciestad Leuven een behoorlijk rustige politieke zomer. Het ging er al eens heftig aan toe maar het bleef altijd bij grote al dan niet holle woorden in de aanloop naar 14 oktober. Wie het schoentje past, trekke hem aan…Behalve die ene nacht eind mei want toen werd promocaravan Molly van N-VA in brand gestoken. Geheel terecht werd de brandstichting unaniem veroordeeld door alle partijen. Daarna was er voor zover bekend geen sprake meer van onaanvaardbare vandalenstreken aan het adres van een politieke partij. Helaas herhaalde de geschiedenis zich op 6 september. Die nacht vonden ‘politieke vandalen’ er niet beter op dan een verkiezingsbord met het silhouet van Katrien Houtmeyers, nummer twee op de lijst van N-VA, te onthoofden. Een boodschap die kan tellen aan het adres van N-VA en meteen ook een zinloze daad van agressie die aantoont hoe gespannen de politieke zenuwen staan in Leuven. Bij deze met enige aandrang een kleine oproep: geen enkele overtuiging voor of tegen iets rechtvaardigt vandalisme. Laat de rust en de rede wat dat betreft wederkeren en wel tot 14 oktober.

Ondertussen is de rust in de politieke coulissen ver te zoeken want er staat niets minder dan de burgemeesterssjerp op het spel nu het post-Tobback tijdperk is aangebroken. Achter de schermen praat bij wijze van spreken iedereen met iedereen maar het woord ‘voorakkoord’ krijgt geen enkele politicus over zijn of haar lippen. Nochtans heeft de huidige meerderheid sp.a/CD&V er nooit een geheim van gemaakt dat ze hun politiek huwelijk van 24 jaar graag willen voortzetten. Nu stemmenkanon Louis Tobback (sp.a) zich aandient als lijstduwer die niet zal zetelen, is het maar de vraag of sp.a en CD&V aan een meerderheid zullen geraken zonder derde partij. Meerdere bronnen bevestigen dat beide partijen mondeling een akkoord hebben gesloten om indien nodig Groen of Open Vld mee te nemen in een nieuwe coalitie. Carl Devlies (CD&V) zou dan drie jaar de sjerp mogen ombinden waarna Mohamed Ridouani (sp.a) kan overnemen voor de resterende drie jaar. Dat ‘afgesproken scenario’ weerklinkt steeds luider in de Leuvense straten. Is het de naakte waarheid? Er bestaan alvast geen bewijzen van maar als het zo is dan staat N-VA nog voor V-day buitenspel. In dat geval heeft de partij van kandidaat-burgemeester Lorin Parys slechts één optie: afgetekend de grootste worden zodat ze aan zet zijn om een eventueel voorakkoord van het politieke schaakbord te vegen. Of dat lukt, weten we op 14 oktober. Het lot van politiek Leuven is geheel in uw handen, beste kiezer.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens