Column: Koning Filip is fan van…Pink Floyd!

Koning Filip -Philippe voor de liefhebbers van die schrijfwijze- en zijn innemende wederhelft koningin Mathilde hebben vandaag een geslaagd bezoek gebracht aan Leuven. Daarmee werd de spits afgebeten in hun reeks van blijde intredes in alle provincies van ons kleine fijne landje. De primeur was dus voor Leuven en terecht. Het spreekt dan ook voor zich dat burgemeester Louis Tobback vandaag bijzonder opgetogen met zijn gekende norse tred door de Leuvense straten paradeerde met in zijn zog heel wat hoogwaardigheidsbekleders.

 

 

Alzo kwam het hele gevolg ook terecht in een concerttempel een koning waardig: Het Depot. En wat het koningspaar daar te zien kreeg, was niet bepaald van de poes. Liefst vier Leuvense groepen met een scherpe neus voor cultuur lieten het beste van zichzelf zien: Artforum, fABULEUS, LUCA-drama (Lemmensinstituut) en rockgroep Willow die het provinciale rockconcours Rockvonk vertegenwoordigde. Nu kreeg het kersverse koningskoppel daar toch één en ander te zien.

Koning Filip en koningin Mathilde kregen meteen ‘slam poëtry’ door de keel geramd. Leuven een braaf provinciestadje? Dan toch niet vandaag. Was het maar vaker zo. Het optreden van fABULEUS deed eveneens wenkbrouwen fronsen. De ‘girls’ hijgden, kreunden, zuchten en kronkelden zoals een troep apen dat doet als er gevaar dreigt. Gewaagd? Ja, geslaagd gewaagd zelfs, al zijn we er redelijk zeker van dat koning Filip en koningin Mathilde wel even hebben geslikt bij het zien van al dat jong geweld. Meteen daarna een stukje drama van LUCA-drama met als apotheose een zwangere vrouw die op het podium, weliswaar met haar kleren aan. Ergens tussen de debatten door viel overigens nog even het woord ‘communisme’ wat een voorzichtige lach bij het publiek ontlokte.

Tot slot twee topsongs van de Leuvense topband Willow die zonder aarzelen de decibelmeter de hoogte injoeg. Schepen Mohamed Ridouani, een tijdje geleden nog zwaar gecontesteerd in het dossier van de geluidsnormen, zat erbij en keek ernaar. Dat deden ook koning Filip en koningin Mathilde die na het optreden een praatje gingen slaan met de artiesten. Enige indiscretie leerde ons dat koning Filip wel degelijk interesse heeft voor rockmuziek. Zo vroeg hij aan zanger Pieter-Jan Van Den Troost waarvoor die rare dingen in zijn oren dienden.

“Om je oren te beschermen?”, aldus de koning der Belgen. Neen, beste koning Filip, dat zijn in-ears die muzikanten dragen om een topperformance te brengen op het podium. Leuker werd het toen koning Filip de kledingstijl van zanger Pieter-Jan becommentarieerde. Die had er namelijk niet beter op gevonden dan een t-shirt te dragen zoals we die vroeger zelfs wel eens maakten: gedrenkt in verf zodat alle kleuren van de regenboog mooi door elkaar lopen. “Dat doet me denken aan mijn jeugd. En aan Pink Floyd!”, liet koning Filip optekenen. Goed bezig, beste koning, denken we dan. Wie had durven vermoeden dat de nieuwe koning der Belgen, al te vaak omschreven als een stijve hark, fan is van Pink Floyd? Wij bij Leuven Actueel alvast niet maar we moedigen het zeker aan. Toch nog één klein puntje van kritiek aan het adres van het koningspaar. Ondergetekende had er namelijk op gerekend dat de koning en de koningin wel zin hadden in een frisse Stella na dat drukke programma om mijn verjaardag te vieren. Die Stella is helaas nog steeds aan het opwarmen op de toog van Het Depot. Maar niet getreurd, ik ben al blij dat jullie mijn kleine stadje kwamen bezoeken, uitgerekend op mijn verjaardag. Zeg nu zelf, dat is toch niet iedereen gegeven…

Bart Mertens

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel