COLUMN: Jong Groen wil gratis water in cafés

Anna Vanhole, de voorzitster van Jong Groen Leuven, heeft met haar gevolg flessen met kraantjeswater uitgedeeld aan alle fracties in de Leuvense gemeenteraad. Daarmee wil ze aantonen dat water uit de kraan een grote besparing kan zijn in financieel moeilijke tijden. Juist ja! Maar Jong Groen wil nog een stapje verder gaan. Zo stelt Gert-Jan Abrams van Jong Groen Leuven voor om de horeca te sensibiliseren om gratis kraantjeswater aan te bieden aan de klanten.

“Op een enkele uitzondering na voorziet geen enkel Leuvens café of restaurant gratis kraantjeswater op de kaart. Wij willen dat ze dat wel doen. Op die manier werken ook zij mee aan een klimaatneutrale stad.” Wellicht lacht elke uitbater van een horecazaak zich een breuk bij het lezen van de vorige zin. Geen enkele uitbater van een horecazaak is tegen een klimaatneutrale stad maar gratis water serveren is wel een brug te ver. Cafés en restaurants zijn geen liefdadigheidsinstellingen. Horecazaken halen hun inkomsten uit de verkoop van drank en/of eten. Bovendien heeft de horeca het al niet gemakkelijk, want het rookverbod en de crisis hebben ervoor gezorgd dat klanten vaker thuis blijven. Daar komt dan nog bij dat de beruchte blackbox als een zwaar van Damocles boven het hoofd van de horeca bengelt, want wie gaat dat allemaal nog financieel gedraaid krijgen op het einde van de rit?

Het voorstel van Jong Groen Leuven is dus klinkklare onzin. Ervoor pleiten dat de stad Leuven zuiniger met water moet omspringen is één ding, maar de horeca willen sensibiliseren om aan hun eigen inkomsten te zitten, is dan weer een andere. Dus Jong Groen Leuven, stop met dergelijke ridicule voorstellen te doen en concentreer je op haalbare kaarten. Het zou Jong Groen Leuven, en ook moederpartij Groen Leuven, sieren als ze oppositie zouden voeren op een manier die de partij destijds een trouwe aanhang heeft bezorgd. Vraag meer en veilige fietspaden, liefst zoveel mogelijk, want die eis is terecht maar kom niet aandraven met zotte ideeën die een sector in nood enkel nog meer in moeilijkheden zou brengen. Oprechte dank voor jullie bereidwillige medewerking en nog veel succes! Daar drinken we een duur betaald glas water op uit onze redactiekraan…

 Bart Mertens   

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel