COLUMN: Horeca zoekt witte raaf

Bart Mertens
3 jaar geleden
door Bart Mertens

De stad Leuven is met enige hoogdringendheid op zoek naar een horecacoach. Die man of vrouw wacht de loodzware taak om de Leuvense horeca naar een hoger niveau te tillen. Blijft maar de vraag wie zich geroepen voelt want gemeenteraadslid Luc Ponsaerts (Open Vld) stelt terecht dat de horecacoach een witte raaf zal moeten zijn.

Laat ons maar meteen met de deur in huis vallen…de horeca heeft het de laatste jaren allesbehalve gemakkelijk. De eerste grote tegenslag was het rookverbod. Het verhaaltje dat de rokende klanten snel vervangen zouden worden door niet rokers die het café tot dan links lieten liggen omwille van de sigarettenrook bleek een luchtbel. En net nadat de rook om het hoofd van de horeca was verdwenen, kwam de overheid al aanzetten met een volgende maatregel: de witte kassa. Nu is het principe van die maatregel lang niet verkeerd maar het is duidelijk dat de wetgevers van dienst geen jarenlange staat van dienst hebben in de horeca. Of tenminste toch niet achter de toog.

Dat gezegd zijnde zwijgen we nog over fakbars, nachtwinkels, de onder vuur liggende terrasverwarmers en nog enkele andere fenomenen –21 % btw op dranken om er maar eentje te noemen- die de uitbaters van horecazaken kopzorgen bezorgen. Kortom, het leven in de horeca lijkt allerminst een pretje de laatste jaren. Dat blijkt ook uit de toenemende leegstand in horecapanden. Is het allemaal de schuld van de overheid? Verre van want in de horeca wil het bij momenten ook wel eens ontbreken aan creativiteit, zeker in Leuven. De tijd dat een pintje tappen voldoende was om de klant op zijn kruk te houden, ligt ondertussen ver achter ons. Bijgevolg duiken er steeds vaker ‘specialisten’ op in de Belgische steden die als ‘horecacoach’ het warm water opnieuw moeten uitvinden. Zo ook in Leuven binnenkort. Is dat verkeerd? Neen, maar het is ook geen wondermiddel. Bovendien stelt Luc Ponsaerts van Open Vld terecht dat de Leuvense horecacoach een echte witte raaf zal moeten zijn met talent tot in de hemel. Iemand uit de Leuvense horeca lijkt bij voorbaat uitgesloten want het wantrouwen woekert nu al op de Leuvense straatstenen.

Toch kan de horecacoach een meerwaarde betekenen voor de horeca in de stad. Vzw Oude Markt verwelkomt het initiatief met applaus en ook de bekende –sommigen houden het liever op beruchte- cafébaas David Nys ziet de man of vrouw graag komen. “Cafébazen moeten creatiever uit de hoek komen, dat is een feit. Maar wat ben je met een goed concept als je van de bank geen lening krijgt voor dat sterke horecaconcept? Nul komma nul. De stad Leuven zou een horecafonds moeten oprichten dat kan dienen als waarborg voor een bank die een lening geeft aan een uitbater met een goed idee. Zo geef je kansen en zuurstof aan een creatieve horeca. Met een horecacoach alleen gaan we er niet komen, vrees ik.” Lang geen gek idee, al mag zo’n horecafonds natuurlijk geen vrijgeleide zijn om de zotste dingen eerst uit te proberen in de horeca. Gekoppeld aan correcte voorwaarden kan een horecafonds inderdaad een zegen zijn voor de Leuvense horeca. Uiterst benieuwd wat de ‘witte raaf’ daarover te zeggen heeft binnenkort.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens