Het water is dan toch niet te diep

Bart Mertens
5 jaar geleden
door Bart Mertens

De voorbije maanden stonden de nieuwe geluidsnormen hoog op de agenda. Moord en brand werd er geschreeuwd, vooral in de horeca. Kop van jut in Leuven was schepen Mohamed Ridouani die aanvankelijk hardnekkig op zijn strepen bleef staan. Ondertussen lijkt gematigdheid de norm in de discussie.

Bart Mertens

De nieuwe geluidsnorm moest en zou er komen…en de nieuwe geluidsnorm komt er ook. Zowel de horeca als de muzieksector vreesde het ergste maar zoals altijd wordt de soep nooit zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Een beetje goodwill van beide kanten kan al eens wonderen doen, nietwaar.

Afgelopen dinsdag organiseerde muziekcentrum Het Depot in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant een themadag over de nieuwe geluidsnormen en gehoorbescherming. Het is immers een thema dat iedereen aanbelangt, van muzikant tot cafébaas, van politicus tot organisator. Helaas beschikken niet alle actoren in het verhaal over voldoende kennis ter zake. Een welgekomen initiatief dus!

Opvallend gegeven: tijdens het debat bleek dat de hevige reacties van enkele maanden geleden voltooid verleden tijd zijn. Er overheerste een gevoel van gematigdheid, in alle kampen. Wellicht is dat een gevolg van de extra kennis die de ‘onwetenden’ de voorbije maanden hebben opgedaan in de talrijke discussies. Maar ook het gevoel van aanvaarding zal vermoedelijk een rol spelen. De nieuwe geluidsnorm komt er toch dus laat ons er maar het beste van maken. “Soms moet je ruzie maken om tot een goed compromis te komen”, liet schepen Mohamed Ridouani zich ontvallen.

Uiteraard was er geen eensgezindheid tijdens het debat, maar dat hoeft ook niet. Geluidsnormen zijn nu eenmaal een gevoelig punt. De kern van de zaak is echter dat men het gehoor van de mensen wil beschermen. Daar zijn ook de tegenstanders van de nieuwe geluidsnorm voorstander van, ook al zijn ze het niet 100 % eens met de implementatie van de nieuwe wet. Conclusie? Het water is lang niet zo diep meer als enkele maanden geleden. Misschien nog een tip voor de wetgever: wat te doen met iPods die behoorlijk luid de oren van onze jeugd teisteren? Want die vallen buiten de nieuwe geluidsnormen en zijn mogelijk veel schadelijker dan af en toe een iets te luid concert bijwonen…

 

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens