COLUMN: Het klimaat redden met een campagne?

Bart Mertens
1 jaar geleden
184 Views
door Bart Mertens

Er komt geen 7e editie van de Leuvense Klimaatweek. Is dat verstandig als de stad Leuven haar klimaatneutrale ambities wil halen? Je zou denken van niet maar de waarheid is dat de Klimaatweek stilaan vergleed in een allegaartje van feestelijkheden. Goed bedoeld, dat zeker, maar de boodschap wou al eens verdrinken in de zee van activiteiten.

Einde verhaal voor de Leuvense Klimaatweek. Vreemde beslissing voor een stad die klimaatneutraliteit hoog op de agenda heeft gezet, toch? Of net niet? Leuven Actueel deelt eerder die laatste piste want de Klimaatweek had na zes edities haar beste tijd gehad. Allemaal goed bedoeld maar wat bleef er op het einde van de rit over van de boodschap? Te weinig. Van overnachten op stadscampings tot ‘klimaatneutrale’ feestjes om een nieuw plein in te huldigen…Allemaal leuk maar we gaan er de planeet niet mee redden en al zeker niet als de boodschap langzaam maar zeker naar de achtergrond blijft verglijden. Conclusie? Leuven 2030 trekt terecht de stekker uit de Klimaatweek. Of de aangekondigde campagne ter vervanging de juiste aanpak is, zal nog moeten blijken maar elk nieuw initiatief verdient een eerlijke kans.

In oppositiekringen wordt er voorlopig verdeeld gereageerd op het schrappen van de Klimaatweek. Zowel bij Groen, Open Vld en N-VA weerklinkt de boodschap dat de nadruk moet komen te liggen op het resultaat. “Het ziet er niet goed uit wat dat betreft. Er mag een versnelling hoger worden geschakeld”, aldus Zeger Debyser van N-VA. Wat dat laatste betreft heeft het groene geweten van N-VA een punt. Toegegeven, Leuven is één van de weinige steden die de CO2-uitstoot in kaart brengt met een monitoringtool. Die pluim mag schepen Mohamed Ridouani (sp.a) op zijn hoed steken maar tegelijkertijd moeten de politici er wel waakzaam voor zijn dat ze begrip ‘klimaatneutraal’ niet uithollen tot een manier om een artikel en/of foto te scoren in de media. Klimaatneutraliteit is al teveel een politiek modewoord geworden. Tegenwoordig is alles immers klimaatneutraal. Het zou Leuven Actueel allerminst verbazen als men ons komt vertellen er biologisch geteeld water wordt gedronken op de stadsdiensten. Om maar even te zeggen: toch maar een beetje opletten met het woord klimaatneutraal te pas en te onpas te gebruiken. “We menen het echt met Leuven Klimaatneutraal 2030. Dat zijn we aan de volgende generaties verplicht”, liet schepen Ridouani optekenen. Wel beste schepen, we zijn het roerend eens met u en we hopen dan ook dat niet enkel het dure communicatiebureau beter zal worden van de campagne die de komende maanden gelanceerd zal worden. Met enkel en alleen leuke beeldjes en vlot klinkende slogans is het klimaat immers niet gediend.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens