Column: Grote Stoute Auto

Bart Mertens
11 maanden geleden
door Bart Mertens

Afgelopen zaterdag werd het Martelarenplein ingepalmd door een autoshow op De Langste Dag. Aldaar kwam ik een kennis tegen die zichzelf tot ecologisch verantwoord klimaatridder heeft geslagen. Niets mis mee, ware het niet dat de consequentie wel eens wil ontbreken bij de mensen die de auto omschrijven als het grote stoute vervuilende monster.

“Het is een schande. Als we het een beetje ernstig menen met onze klimaatneutrale ambities moet dat worden verboden”, aldus mijn goede vriend de klimaatridder met het welbekende vermanende vingertje. “De auto of die autoshow?”, repliceerde ik. “Beiden, als het even kan. Auto’s stinken, vervuilen en bedreigen de veiligheid van de fietsers”, klonk het. “Oei. En het vliegtuig? Ook verbieden?” “Neen, als hardwerkende mensen hebben we recht op onze vakanties. Deze zomer ga ik met vrouwlief naar een Grieks eiland. Spotgoedkoop en all-in.” “Je zou natuurlijk ook naar Nederland kunnen fietsen. Schijnt een mooi fietsland te zijn…” “Nederland? Te duur, maat. Nee nee, we gaan naar de Griekse zon en we gaan daar fietsen huren om het eiland te verkennen.” Waarvan akte.

Nu gun ik mijn kameraad de klimaatridder zijn welverdiende vakantie maar de ‘demonisering’ van de wagen komt me stilaan de strot uit. Een voorbeeld ter verduidelijking. Aan een Leuvense school werden laatst duimpjes uitgedeeld. De kinderen die met de fiets kwamen kregen een duimpje omhoog, de kinderen die werden afgezet met de wagen een duimpje omlaag. De awoert-kreten kregen ze er gratis bij…Werkelijk onvoorstelbaar hoe ver sommige klimaatridders willen/durven gaan om de toekomstige generaties te overtuigen van het feit dat de auto een groot stout monster is. Nu zou u kunnen denken dat ik tegen de fiets ben maar niets is minder waar. Zelf rij ik hooguit twee keer per week met de auto en voor de rest verplaats ik me te voet of met mijn elektrische step. Waarom? Omdat ik het kan in mijn (werk)situatie. Voor veel mensen is dat niet het geval. Voor de klimaatridders van dienst doorgaans wel overigens. Ben ik tegen een fietsstad? Verre van, maar de fiets is slechts deel van het geheel, met rechten en plichten. Die plichten willen al eens van het bagagerek vallen in Leuven. Dat politica Karin Brouwers (CD&V) vrolijk een filmpje verspreidt op Facebook over meer fietsvoorzieningen met het label ‘Koning Fiets’ helpt alvast niet om die plichten af te dwingen. Brouwers ziet het als een kwinkslag naar de terecht verbannen ‘Koning Auto’ maar de fietsende klimaatridders zien dat label vooral als de bevestiging van hun ‘nieuwe’ status. De realiteit is dat in een echte fietsstad autobestuurders én fietsers de regels consequent moeten volgen. Op mijn elektrisch stepje stel ik helaas vast dat het daar al eens aan wil mankeren. Misschien moet Karin Brouwers daar eens een filmpje over verspreiden op praatbarak Facebook. Electoraal gezien is dat wellicht niet sexy maar het is wel broodnodig. Beste Karin, we kijken er bij Leuven Actueel nu al naar uit en hopen er oprecht ondersteboven van te zijn…

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens