COLUMN: Gokje wagen op inspraak bij OHL?

Bart Mertens
3 jaar geleden
door Bart Mertens

OHL staat zondag voor de belangrijkste wedstrijd van het jaar. In eigen huis moeten de Leuvenaars vol aan de bak tegen Club Brugge om het behoud in eerste klasse af te dwingen. Leuven Actueel waagt zich aan een gokje…OHL gaat het redden, ondanks alle perikelen rond de club.

OHL heeft bewogen weken achter de rug. In de eerste plaats is er natuurlijk de spannende strijd tegen de degradatie. Nu zondag moeten de Leuvenaars alles op alles zetten tegen Club Brugge. Geen eenvoudige opdracht maar er zit niets anders op als OHL het behoud in eerste klasse zelf wil afdwingen. Het zou overigens bijzonder jammer zijn als OHL zou zakken want de voorbije weken leggen de Leuvenaars mooi voetbal op de mat, de uitschuiver tegen Moeskroen even buiten beschouwing gelaten. Leuven verdient een club in eerste klasse en zeker nu de stad de lening van 3,5 miljoen euro aan OHL heeft goedgekeurd. Met dat geld gaat OHL de zogenaamde spiegeltribune optrekken, inclusief skyboxen. Mooi project, maar wat als OHL alsnog zakt? Dan zal de club spelen in een stadion dat slechts voor de helft is gevuld met supporters. Zo simpel is dat maar zelfs dat is beter dan een stadion met zicht op de Leuvense ring.

Op de lening voor nieuwe tribune kwam overigens veel kritiek vanuit de oppositie. Onder meer Thomas Van Oppens (Groen) en Renate Hufkens (N-VA) eisten terecht garanties dat OHL de lening afbetaalt zoals afgesproken. Ook Sabine Bovend’aerde drong aan op een waarnemer van de stad in de raad van bestuur van OHL. Die komt er niet maar burgemeester Louis Tobback liet wel optekenen dat de opdracht van de bedrijfsrevisor wordt verlengd. Bovend’aerde –die zich merkwaardig genoeg onthield bij de stemming- merkte ook op dat de stad een gouden kans liet liggen om garanties te krijgen voor actieve participatie van de supporters. Ook OHL2020 dringt aan op inspraak voor supporters. Het is maar de vraag wat dat moet inhouden…mee beslissen over de kleur van de zitjes in het stadion? Of gaat het verder en moeten supporters ook hun zeg krijgen over het sportieve beleid van de club? Die laatste stap is voor Leuven Actueel een brug te ver. “De supporter is een belangrijke partner en die geef je best een stem”, zegt Sabine Bovend’aerde. Leuven Actueel volgt die redenering tot op zekere hoogte maar voor belangrijke beslissingen moet de verantwoordelijkheid bij het bestuur en de investeerders blijven liggen. Stellen dat de supporter in zekere zin ook een investeerder is door een abonnement te kopen en pintjes te drinken in Den Dreef is onzin. Vergelijk het met een café. Zelfs de meest trouwe klanten zitten niet mee aan de vergadertafel van de cafébaas. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de cafébaas de suggesties van de klanten niet ernstig moet nemen. Dat is wat een goede huisvader zou doen en dat is ook exact wat het bestuur van OHL moet doen. De spreekwoordelijke twaalfde man verdient het om gehoord te worden, al was het maar omdat zij elke twee weken de nieuwe tribune zullen met hun onvoorwaardelijke steun.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens