COLUMN: Fusies alternatief voor intercommunales?

Bart Mertens
2 jaar geleden
door Bart Mertens

De voorbije weken liet de politieke wereld zich niet van haar beste kant zien. Het ene schandaal na het andere over de graaicultuur kleurde de politieke agenda. Ja, er zijn duidelijk wantoestanden die de burger meer dan terecht tegen de borst stoten. En ja, er zijn ook veel lokale mandatarissen die heel hard werken voor een te lage vergoeding.

Lang leve de graaicultuur…op een vetbetaald postje meer of minder komt het niet aan in de politieke wereld. Met dat gevoel blijft Jan Modaal zitten na de verhalen over politici die zetelen in allerhande raden van bestuur, intercommunales en daaraan gelinkte duistere constructies zoals bijvoorbeeld Publipart. En dat terwijl Jan Modaal elk jaar opnieuw te horen krijgt van pakweg Telenet en de elektriciteitsmaatschappij dat de geleverde diensten duurder worden…Je krijgt aan de gewone man niet uitgelegd dat hij alsmaar meer moet betalen terwijl sommige politici honderden of zelfs duizenden euro vangen om een vergadering bij te wonen. Na de schandalen van de voorbije weken lijkt ook in de politiek dat besef te groeien.

Er lijkt dus een nieuwe politieke cultuur in de maak en dat is geen seconde te vroeg. Anderzijds, als die schandalen er niet waren geweest dan hadden de politici voor geen geld ter wereld hun vetbetaalde zitjes opgegeven. Wees daar maar zeker van. Zolang de snoeppot binnen bereik staat, zal erin gegraaid worden…Het Bracke-debacle pleit de Gentse socialisten die in opspraak kwamen overigens niet vrij. Hoogstens leidde het de aandacht een beetje af van de Gentse sp.a die nu zelf pleit voor volledige transparantie. Stropers worden boswachters, u kent dat verhaaltje wel.

Blijft de vraag: hoe zit het in Leuven met de graaicultuur? Voor zover we weten hier geen wantoestanden zoals Publipart maar uiteraard zetelen er wel politici in intercommunales. Tot op heden hebben we van wantoestanden geen weet in het Leuvense. Wat ondergetekende wel weet is dat veel lokale politici –van alle partijen- heel hard werken om gemeenteraden en commissies voor te bereiden en bij te wonen. Daarvoor krijgen ze welgeteld 205,04 euro bruto. Die vergoeding krijgen ze ook per vergadering in een intercommunale. Is dat overdreven? Nee, het is zelfs onderbetaald als je weet dat een gemeenteraad soms tot vijf uur in beslag neemt. Trouwens, we kunnen die intercommunales ook gewoon afschaffen. Dat zou dan wel inhouden dat Leuven fuseert met enkele omliggende gemeenten. Schaalvergroting heet dat dan.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens