Column: een Stella met koning Filip in Het Depot

Koning Flip komt naar Leuven. Excuses, dat moet Filip zijn. Of Philippe volgens nog anderen die het kunnen weten of menen te weten. De kersverse koning brengt natuurlijk ook zijn wederhelft mee die tegenwoordig door het leven gaat als koningin Mathilde. Achter elke succesvolle man staat een sterke vrouw, nietwaar. Nu wil men in de media al wel eens kritiek uiten op de nieuwe koning. Te stijf, te dit, te dat…wij bij Leuven Actueel doen daar niet aan mee. Laat de mens eens gerust en laat hem zijn werk doen. Koning worden…dat mag je niet onderschatten. En koning zijn nog veel minder. Het enige puntje van kritiek dat je op de koning zou kunnen hebben, is dat de ‘arme man’ iets te royaal wordt betaald, zeker in tijden van crisis. Anderzijds heeft het Belgische koningshuis wel fors ingeleverd. Het goede voorbeeld geven, heet dat dan.

Sommige topmanagers blijven blind voor dat goede voorbeeld. Den Johnny, om er maar eentje te noemen. Hij verklaarde doodleuk dat hij niet bereid is om bij Bpost te blijven werken voor de ronde som van 290.000 euro per jaar. De topman van Bpost –de gewone man noemt dat nog steeds De Post- verdient sinds 2002 welgeteld 1,1 miljoen per jaar. En dat terwijl de postbode steeds sneller moet fietsen om zijn ronde binnen de opgelegde tijd af te werken. Die arme postbodes hebben zelfs geen tijd meer om links en rechts een druppelke binnen te gieten.

Den Johnny daarentegen vindt een druppelke welllicht ordinair –voor het plebs nietwaar- en zweert waarschijnlijk bij klinkende namen zoals Veuve Clicquot of Châteauneuf du Pape. Wie weet, neemt hij zelfs een bad in opgewarmde Spa Blauw. Maak daar Kone Ngari van. Dat water komt uit Hawaii en kost ongeveer 400 euro voor een fles van 75 centiliter. Past toch veel beter bij den Johnny denken we dan. 290.000 euro niet genoeg godbetert…dat is elke postbode uitlachen in het gezicht. Dus beste Johnny Thijs, trek maar naar Amerika met uw juiste prijs. Of koop een eiland en ga rentenieren. Maar stop AUB met de gewone man uit te lachen in het gezicht.

Nee, sympathiek is het allemaal niet wat den Johnny verkondigt in de kranten. Koning Filip daarentegen lijkt me wel een sympathieke kerel. Voorlopig ondergewaardeerd maar let op mijn woorden…hij zal nog uitgroeien tot één van onze populairste gekroonde hoofden. De reden daarvoor ligt voor de hand: prinses Mathilde. Nogmaals, achter elke succesvolle man staat een sterke vrouw. Bovendien rijdt koning Filip geen scheve schaatsen en dat weet de Belg wel te waarderen. Maar bovenal, koning Filip kent zijn land. Als allereerste plaats voor zijn blijde intrede koos hij Leuven. Goede keuze uiteraard die getuigt van kennis van het vaderland. De Leuvenaars zullen koning Filip en koningin Mathilde dan ook in groten getale komen toejuichen. Ook ondergetekende zal dat doen en wel in een zaal een koning waardig: Het Depot. Aldaar zal ik koning Filip en zijn wederhelft, moest de kans zich voordoen, graag trakteren op een frisse Stella Artois. Het is immers mijn verjaardag op 6 september. Tot aan de toog, beste Filip?

Bart Mertens   

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel