COLUMN: Een deukje meer of minder…

Bart Mertens
1 jaar geleden
326 Views
door Bart Mertens

Gemeenteraadslid Sabine Bovend’aerde (Open Vld) haalde vlijmscherp uit naar sp.a-voorzitter Hendrik Delagrange. Die laatste had het zich gepermitteerd om op Facebook te stellen dat fietsers desnoods maar een deukje met hun stuur moeten maken in wagens zolang ze zelf maar van het voetpad blijven. Ludiek bedoeld maar humor is helaas ver te zoeken in een tijd van oplopende spanningen tussen voetgangers, fietsers en autobestuurders.

Hendrik Delagrange, de voorzitter sp.a Leuven, kreeg zopas de volle laag van Sabine Bovend’aerde (Open Vld). Delagrange had in de publieke Facebook-groep ‘Leuven fietsstad?’ immers het volgende laten optekenen in een discussie over de smalle Geldenaaksebaan in Heverlee. “Ik begrijp niet hoe bestuurders domweg half of helemaal op die strook voor fietsers gaan staan. Maar dat geeft fietsers nog geen excuus om op het voetpad te rijden. Maak desnoods per ongeluk een deukje met je stuur of zo maar geen fietsers op het voetpad.” Bovend’aerde reageerde prompt met de opmerking “Deukje met je stuur maken? Even crimineel als fietsen op het voetpad.” In de media voegde ze daar nog fijntjes aan toe dat aanzetten tot vandalisme absoluut niet door de beugel kan en al zeker niet als de boodschapper van dienst politiek actief is in de stad.

Heeft Sabine Bovend’aerde een punt? Zeker. Van de voorzitter van sp.a zou je meer fijnzinnigheid mogen verwachten in een tijd waarin de discussies tussen voetgangers, fietsers en autobestuurders alsmaar meer oplopen, terecht of onterecht. Bij sp.a werden de rangen zoals verwacht snel gesloten en schepen Dirk Robbeets liet optekenen dat het wellicht een ‘slip of the tongue’ was geweest van Delagrange. Schepen Mohamed Ridouani voegde daar nog aan toe dat respect voor elkaar de kernboodschap moet zijn. Hendrik Delagrange zelf reageerde door te stellen dat hij met zijn woorden nooit had willen aanzetten tot vandalisme aan wagens. Het was eerder ludiek bedoeld…Wel, we geloven Hendrik Delagrange want hij is er de man niet naar om te polariseren. Les van de dag? Verdomd goed opletten met wat je op die verdoemde Facebook zet!

Terug naar de kernzaak: het probleem op de Geldenaaksebaan. De politie van Leuven laat er geen twijfel over bestaan dat fietsen op het voetpad welgeteld 58 euro boete kost. Terecht. Moeten wagens dan wijken zodat fietsers zonder hindernissen de strook kunnen gebruiken die is aangeduid met fietsen op de rijbaan? Neen, want die fietsjes op de rijbaan geven de tweewielers geen voorrang. Er is simpelweg geen fietspad op dat deel van de Geldenaaksebaan en dat is de kern van het probleem. In afwachting van een betere verkeersoplossing moeten fietsers dus braafjes wachten achter de aanschuivende voertuigen. In zo’n situatie is het nogal gezond om het principe ‘deel van het geheel’ toe te passen. Geen enkele verkeersgebruiker is meer of minder dan de andere. Of om het eens in politieke termen te zeggen: de openbare weg is geen parlement waar de grootte van je fractie of coalitie bepaalt of je gelijk hebt of niet.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens