COLUMN: Door de borden het bos niet meer zien

Bart Mertens
3 jaar geleden
door Bart Mertens

Leuven kiest resoluut voor een klimaatneutrale samenleving en dat uit zich sinds kort in ‘metalen bomen’ op de heringerichte pleinen in de stad. Je moet het maar bedenken…Op het bos van borden in de vorm van bomen kwam dan ook een golf van kritiek. Geheel terecht overigens.

Het Damiaanplein is sinds kort een bos rijker. Helaas gaat het om een bos van metalen borden in de vorm van bomen. Die kwamen er dankzij de creatieve voorstellen van scholen, buurtbewoners en burgerinitiatief Straten Vol Leuven. Soms is creativiteit is een slechte eigenschap denken we dan. Het ‘bos van borden’ is ronduit lelijk en gaat regelrecht in tegen het klimaatneutrale idee achter de metalen bomen. Op de sociale media volgde er dan ook al snel een golf van kritiek.

Gemeenteraadslid Luc Ponsaerts (Open Vld) omschreef het initiatief geheel terecht als een folie. “De zogezegde ‘sfeerpleintjes’ in de stad werden opgeleukt met bosjes verkeersborden die omgetoverd zijn tot informatieborden. Is dit een uiting van ongebreidelde creativiteit, een vorm van street art of is het gewoon een gebrek aan respect voor de publieke ruimte? Of lacht het stadsbestuur met zichzelf? Ik ben uiterst benieuwd wat die rommel alweer heeft gekost”, klonk het kritisch. Ook Lorin Parys van N-VA vindt het bordenbos maar niets. “Na de kinderachtige en amateuristische inrichting van onze pleinen zijn er nu de ‘bordenbossen’. Help, Leuven wordt lelijk!”

Het getuigt inderdaad van slechte smaak als we pleinen in Leuven bevrijden van druk autoverkeer om er vervolgens een bos van metalen borden op te planten. Het zou vanzelfsprekend veel beter zijn om gewoon echte bomen te planten op de Leuvense pleinen. Er is niks mis met een echte boom, echt niet. Integendeel, echte bomen en planten dragen bij tot een groenere stad. Met die gedachte in het achterhoofd verdient oppositiepartij Groen overigens een pluim voor hun voorstel om groenslingers tussen de Leuvense huizen te laten groeien.

Conclusie? Haal die lelijke metalen bomen weg en maak werk van meer echt groen in Leuven. De stad verdient beter dan wat de voorlopige herinrichting van de pleinen tot op heden heeft gebracht. Metalen bomen godbetert…Eigenlijk is het zoals in de muziek: de cover is slechts zelden beter dan het origineel. En daarmee is alles gezegd en geschreven.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens