Column: ‘Den Babbelplansjei’, een spons van meningen

“Tot in september” schreven we enkele maanden geleden –weliswaar met een gezonde argwaan- toen er trots werd aangekondigd dat ons kleine Leuven verrijkt zou worden met een Speakers’ Corner. Een echte Speakers’ Corner, in navolging van wereldsteden zoals Londen, Amsterdam en Sydney? Jawel, een echte Speakers’ Corner en wel in de Tiensestraat.

In onze Leuvense bescheidenheid dopen we dat opmerkelijke initiatief uiteraard niet Speakers’ Corner. Neen, het is ‘Den Babbelplansjei’ geworden. Best wel een leuke naam voor een mooi initiatief dat op zaterdag 31 augustus om 17 uur van start gaat met een redenaar die zijn gelijke niet kent binnen de Leuvense stadswallen: burgemeester Louis Tobback. Nu kan je de Leuvense burgervader van veel beschuldigen maar niet dat hij moeilijk uit zijn woorden komt. Meteen een start op hoog niveau dus voor ‘Den Babbelplansjei’. Benieuwd of er enkele fijnbesnaarde Tobbackocratische uitspraken over de overigens prachtig heraangelegde Tiensestraat zullen rollen…

Dat gezegd zijnde blijft het maar de vraag of de sprekers die Louis Tobback  zullen opvolgen op ‘Den Babbelplansjei’ in staat zullen zijn om het niveau op peil te houden. Het gevaar bestaat immers dat zo’n podium al snel wordt bevolkt door beroepsklagers. Wat dat betreft is er geen onbelangrijke rol weggelegd voor de peter van ‘Den Babbelplansjei’. Naar verluidt zou Luc Ponsaerts die taak met enige fierheid voor zijn rekening willen nemen. Geen slecht plan want moest het voormalige Open Vld-gemeenteraadslid geen peter worden dan bestaat de kans dat hij ‘de vloer’ elke zaterdag bezet houdt om de bevolking toe te spreken over allerlei wantoestanden die hij dagdagelijks tegenkomt tijdens zijn wandelingen door de stad. Luc Ponsaerts mist de gemeenteraad, de gemeenteraad mist Luc Ponsaerts. Dit geheel terzijde overigens.

Als peter van ‘Den Babbelplansjei’ moet Ponsaerts zich dus hoeden voor beroepsklagers. Je zou hardnekkige klagers natuurlijk kunnen beboeten met een stevige GAS-boete, pakweg 500 euro. Nog efficiënter is een luik in de vloer met daaronder een vergeetput. Een beroepsklager? In de vergeetput ermee! De vraag is echter wie moet beslissen of peter Luc Ponsaerts aan de hendel mag trekken of niet. Moeilijke kwestie. Je zou dat aan het publiek kunnen overlaten maar daar gaat burgemeester Louis Tobback niet akkoord mee gaan. Hij weet immers als geen ander dat je niet te ver mag gaan in het democratisch gedachtegoed. Daarom hebben we in Leuven een Tobbackocratie en geen democratie. Lang leve de burgemeester, lang leve ‘Den Babbelplansjei’!

Bart Mertens   

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel