Column: De ‘parabel’ van de horzel en de vlieg

Bart Mertens
6 jaar geleden
door Bart Mertens

Kent u de ‘Val van 1 miljoen’? Dat is quizprogramma waarbij kandidaten –doorgaans geselecteerd op basis van hun gebrek aan parate kennis- ronde na ronde geld verliezen als ze gokken op het verkeerde antwoord. Dat gezegd zijnde willen we u bij Leuven Actueel graag voorstellen aan de ‘man van 1 miljoen’. Eigenlijk zouden we moeten spreken over de ‘man van anderhalf miljoen’ maar wat maakt een half miljoen nu uit in de ‘edele’ kunst van het politieke steekspel?

De man van 1 miljoen: Rik Daems van Open Vld. Hij heeft de stad Leuven naar eigen zeggen anderhalf miljoen euro cadeau gedaan door oppositie te voeren in het dossier over de studententoren aan de Vaartkom. Kort samengevat: projectontwikkelaar Ghelamco zou op het Engels Plein oorspronkelijk een parkeertoren en kantoren bouwen. De kantoren werden echter studentenkoten. Dat veroorzaakte heel wat protest bij de buurtbewoners die vrezen voor overlast maar ook bij oppositielid Rik Daems. Volgens Daems –en we twijfelen er niet aan dat hij iets van immobiliën kent- heeft de stad de gronden te goedkoop aan Ghelamco verkocht. Studentenkoten hebben immers een hogere marktwaarde dan kantoren. “Tot 3,7 miljoen euro extra winst voor Ghelamco”, liet Rik Daems optekenen. Burgemeester Louis Tobback –en in zijn zog de trouwe kabouters van het schepencollege en de meerderheid- stuurde de kwestie naar de commissie, zonder er veel woorden aan vuil te maken. “Het college denkt dat Daems ongelijk heeft”, klonk het.

OPA VAN LEUVEN

Ondertussen blijkt dat Ghelamco toch 1,5 miljoen euro extra ophoest voor de stad Leuven. Driewerf hoera op de banken van Open Vld want Daems had de veldslag gewonnen. Toch? Nee, toch niet, want Louis Tobback laat zich niet zomaar laat tackelen. De aanval is de beste verdediging. “We waren al lang bezig met die onderhandelingen”, aldus Tobback die Daems prompt vergeleek met een vlieg die denkt dat ze paard kan laten galopperen. Daems liet zich terecht niet uit het lood slaan. “Ik ben eerder een horzel die effectief paarden in beweging brengt.” We kunnen ons bij Leuven Actueel niet van de indruk ontdoen dat Daems op dat moment ook heel even heeft gedacht: “Zelfs een oude knol!” Blijft de vraag van 1 miljoen: wie heeft er gelijk, de opa van Leuven of de flamboyante nonkel van de gemeenteraad? Voor één keer blijven we u het antwoord schuldig. Verwijt ons gerust een gebrek aan parate kennis van het politieke achterhoedegevecht. De val van 1 miljoen, weet u wel…

 

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens