COLUMN: De leegte na het tijdperk Tobback

Bart Mertens
3 jaar geleden
door Bart Mertens

De politieke kaarten worden stilaan geschud in Leuven. Meerderheidspartij sp.a gaat zoals reeds bekend met Mohamed Ridouani als kapitein naar de verkiezingen in 2018. Bij CD&V en Open Vld geen verrassingen met Carl Devlies en Rik Daems als kopmannen. Blijft de vraag of Lorin Parys met N-VA voldoende stemmen kan halen om de huidige meerderheid sp.a/CD&V te breken…

Leuven is toe aan verandering. Dat stelt Lorin Parys van N-VA die zopas werd aangeduid als lijsttrekker voor de oppositiepartij. Maandenlang draaide de geruchtenmolen over de komst van Theo Francken als kopman in Leuven maar dat scenario is definitief van de baan. Het is een publiek geheim dat de huidige meerderheidspartijen CD&V en sp.a de populaire staatssecretaris uit Lubbeek liever niet naar Leuven zagen komen. Of Lorin Parys een gelijkaardige impact kan hebben op het politieke landschap in Leuven valt nog af te wachten maar de volksvertegenwoordiger laat alvast van zich horen. Zo toont hij zich onder meer bereid om het veelbesproken circulatieplan gedeeltelijk in de vuilnisbak te dumpen en wil hij maatregelen invoeren om het opnieuw mogelijk te maken voor de gemiddelde Leuvenaar om een eigen woning te verwerven.

De andere partijen zijn voorlopig minder concreet in hun ambities. Meer inspraak is, net zoals in 2012 trouwens, voor alle partijen een prioriteit. Devlies benadrukte dat al als kopman voor CD&V. Ook sp.a gaat voor een meer betrokken burger en met Ridouani aan het roer zal klimaatneutraliteit zonder twijfel een belangrijk thema worden in de verkiezingsstrijd. Open Vld moet nog uit de kast komen maar Rik Daems zal zeker gaan voor een Leuven met veel aandacht voor innovatieve economie. Tot slot Groen dat wellicht met Lies Corneillie als enige partij kiest voor een kopvrouw. Die partij zou wel eens de sleutel in handen kunnen hebben in 2018. Zelfs bij een sterk resultaat voor N-VA zou Groen in zee kunnen gaan met de huidige meerderheid sp.a/CD&V om dat historisch partnership te kunnen behouden. Met een vergroende sp.a is zo’n coalitie lang niet ondenkbaar.

Een ander scenario is een coalitie tussen CD&V, N-VA en Open Vld maar in dat geval zal Carl Devlies wel de moed moeten hebben om die politieke deur open te draaien, als hij tenminste de sleutel in handen heeft want net zo goed krijgt hij in eigen rangen concurrentie van Els Van Hoof of Dirk Vansina. Zo zeker als het was in 2012 dat Louis Tobback opnieuw burgemeester zou worden zo onzeker zal het in 2018 zijn wie uiteindelijk de sjerp over de schouder mag hangen. Er is slechts één zekerheid: alles is onzeker. Dat gezegd zijnde wenst Leuven Actueel u allen fijne feesten. In januari zijn we er terug met meer nieuws in onze print. Online blijven we u uiteraard op de hoogte houden van het nieuws uit Leuven.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens