COLUMN: De inzet van de verkiezingen

Bart Mertens
2 jaar geleden
door Bart Mertens

Met de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 in het vooruitzicht staat Leuven voor een boeiend politiek jaar. De strijd voor de burgemeesterssjerp is eigenlijk al begonnen. Eén ding is zeker: voor één keer zal het geen gelopen wedstrijd zijn voor sp.a met het afscheid van Louis Tobback als lijsttrekker.

Burgemeester Louis Tobback (sp.a) leidt Leuven sinds 1994 in een coalitie tussen sp.a en CD&V. Al die jaren bleek het een sterk huwelijk te zijn met schepen Carl Devlies (CD&V) als trouwe bondgenoot. Met het aangekondigde afscheid van Tobback bestaat de kans echter dat de politieke kaarten door elkaar worden geschud. Wie zal de sjerp overnemen van de man die we in zekere zin kunnen vergelijken met de Romeinse keizer Augustus. Die laatste trof naar eigen zeggen een stad van baksteen aan en liet een stad van marmer achter. Het mag en moet gezegd worden dat burgemeester Tobback een gelijkaardig parcours heeft gelopen in Leuven de voorbije 24 jaar. Blijft de vraag: wie zal de politieke leemte na het tijdperk Tobback vullen?

Hoewel de strijd voor de sjerp nu al is begonnen –Louis Tobback voorspelde al een vuile campagne- is het nog niet helemaal duidelijk welke thema’s de campagne zullen overheersen. Milieu zal er één van zijn want ongeveer elke partij heeft de voorbije jaren het programma van Groen minstens gedeeltelijk overgenomen. Blijft maar de vraag welk antwoord de partijen zullen bieden op het feit dat wonen in Leuven onbetaalbaar is geworden voor de gewone man en vrouw. Met “Het is de vrije markt maar we doen wat we kunnen” is de Leuvenaar geen stap vooruit. Integendeel, met zo’n tamme politieke houding geef je de stad weg aan de rijken die het nog kunnen betalen. ‘Petit Monaco’ is echt niet zo ver weg in Leuven. We komen ondertussen aardig in de buurt van de prijzen die gelden in wereldsteden zoals Rome en Barcelona. Kan je als politicus die schandalige evolutie tegengaan? Natuurlijk wel maar dan moet je de moed hebben om strenge voorwaarden te koppelen aan bouwvergunningen. Stel dat een ontwikkelaar een nieuwbouw met 100 appartementen wil bouwen. Dan zeg je als stad: “Ok waarde vriend. Dat kan onder de volgende voorwaarden: 25 sociale woningen, 25 kleinere eenheden voor alleenstaanden, 25 betaalbare woningen voor jonge gezinnen en met die andere 25 doe je je goesting. Niet akkoord? Ga dan in Tienen, Aarschot, Zwevezele of Timboektoe hengelen naar een bouwvergunning.” De politicus die dat kan waarmaken, lijkt aardig op weg naar de sjerp in Leuven. Meer zelfs, hij of zij zou de sjerp verdienen.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens