Column: De hel van Ronny of de wedergeboorte van OHL?

Morgen is het in zekere zin D-day voor OHL. De Leuvense eersteklasser moet dringend winnen en wil dus kost wat kost drie punten pakken in eigen huis tegen Waasland-Beveren. Met Bengaals vuurwerk willen de supporters Den Dreef veranderen in de hel van OHL maar bij verlies zou het wel eens de hel van Ronny Van Geneugden kunnen worden.

OHL staat troosteloos 14e met 7 punten uit 10 wedstrijden. Vijf keer verloren, vier keer gelijk en slechts één overwinning…de supporters hadden ongetwijfeld hogere verwachtingen aan het begin van het seizoen. Een gemiste start? In zekere zin wel, want OHL balanceert momenteel op de rand van de afgrond. Lees: tweede klasse is niet zo heel ver weg als de Leuvense trots niet snel punten gaat pakken.

De supportersfederatie is ervan overtuigd dat de gouden weken nu zijn aangebroken, te beginnen met de thuiswedstrijd van OHL tegen Waasland-Beveren. Morgenavond willen de supporters alvast de hel van OHL in ere herstellen met vlaggen en Bengaals vuur. Mooi initiatief. De supporters van OHL staan dan ook bekend als één van de trouwste supporterslegioenen van het land. Het is een beetje zoals in een huwelijk: in goede en kwade dagen.

Toch kan niemand ontkennen dat de druk op coach Ronny Van Geneugden bijzonder hoog is momenteel. Binnen vijf wedstrijden komt er een evaluatie. Winnen tegen Waasland-Beveren is dus van het grootste belang en daar moet het niet stoppen. Na Waasland-Beveren volgen KV Mechelen (uit), Bergen (thuis), Anderlecht (uit) en Lierse (thuis). Als Ronny Van Geneugden zijn spreekwoordelijk hoofd wil behouden dan zullen zijn jongens in die wedstrijden minstens 9 punten moeten behalen. Niet onmogelijk gezien het programma maar dan moet de ommekeer wel nu meteen gebeuren. Links en rechts groeit de kritiek op de coach, maar dat is nu eenmaal een ongeschreven wet in voetballand. De trainer heeft het altijd gedaan…

Het bestuur van OHL liet voor het seizoen optekenen dat de club een eindklassement tussen plaats 8 en 10 ambieert. Onze conclusie? Met deze spelersgroep is dat veel te hoog gegrepen. Overleven in eerste klasse zal al mooi zijn, want de competitie is bijna halfweg. Zowel het bestuur, de spelers en de supporters behouden (voorlopig) het vertrouwen in de trainersstaf. De vraag is hoe lang dat sprookje zal blijven duren als er morgen wordt verloren tegen Waasland-Beveren. Als dat zou gebeuren, is de bouw van een nieuwe tribune weer wat verder weg. Burgemeester Tobback (sp.a) en schepen Els Van Hoof (CD&V) zijn immers duidelijk geweest: die nieuwe tribune komt er pas als OHL zeker is van een vierde seizoen in eerste klasse. Gelukkig is er nog het Bengaals vuur van de supporters. Hopelijk komt dat vuur ook terecht in de voeten van de spelers en niet enkel op het hoofd van coach Ronny Van Geneugden. Dat verdient de arme Limburger immers niet.

Bart Mertens

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel