Column: De goede huisvader in Carl Devlies

Bart Mertens
2 jaar geleden
door Bart Mertens

OHL vraagt aan de stad Leuven om de afbetalingstermijn van de lening te verlengen met 16 jaar. Je kan je afvragen waarom want de Thaise overnemer is naar verluidt rijker dan de Noordzee diep is. Feit is dat schepen Carl Devlies (CD&V) wel oren heeft naar de deal. Allemaal goed en wel maar dan moet Devlies wel handelen zoals een goede huisvader dat zou doen.

Het was alweer een tijdje geleden maar er is opnieuw een relletje ontstaan rond OHL. Sportief gaat het de club behoorlijk voor de wind na de overname door de Thaise King Power Group maar vreemd genoeg vraagt het OHL-bestuur nu uitstel van betaling aan de stad Leuven voor het geleende geld. De reden daarvoor is niet meteen duidelijk. Financiële problemen liggen alvast niet aan de basis van deze opmerkelijke zet want King Power Group is naar verluidt rijker dan de Noordzee diep is. Maak daar de Indische Oceaan van voor mijn part.

Blijft de vraag: waarom wil OHL de afbetalingstermijn verlengen met 16 jaar? Links en rechts wordt gefluisterd dat OHL-voorzitter Chris Vandebroeck op die manier de positie van het ‘Vlaamse’ bestuur wil consolideren. Dat zou best kunnen en het is zelfs zijn volste recht om dat na te streven. Toch is de vraag van OHL in het Leuvense politieke landschap ingeslagen als een bom. Zowel Groen als N-VA luiden de alarmbel. “Welk voordeel heeft de stad Leuven bij een verlenging van de afbetalingstermijn? Eerlijk gezegd, ik zie er geen enkel”, aldus kandidaat-burgemeester Lorin Parys (N-VA)die samen met Thomas Van Oppens (Groen) wijst op het feit dat de stad tot 5 miljoen euro zou kunnen verliezen door de inflatie.

Bij het stadsbestuur is er zowaar meer welwillendheid richting OHL. Zowel burgemeester Louis Tobback (sp.a) als schepen van Financiën Carl Devlies (CD&V) hebben wel oren naar het voorstel van OHL. Er zou dan wel geen subsidie van 280.000 euro meer worden gegeven aan de club, al blijft Leuven wel de jeugdwerking ondersteunen. Dat is echter geen valabel argument om uitstel van betaling toe te staan want schepen Ridouani (sp.a) liet in februari al opmerken dat die subsidie geschrapt zou worden bij een buitenlandse overname van OHL. Conclusie? Er is niets mis met de vraag van OHL om de leningtermijn te verlengen, op voorwaarde dat schepen Carl Devlies die vraag benadert als een goede huisvader. Als u aan de bank vraagt om een lening te herzien dan zal daar een hogere rentevoet aan vasthangen. Het is in de kwestie OHL hetzelfde verhaal. Schepen Devlies moet als goede huisvader van de Leuvense financiën het onderste uit de kan halen. Gezien de financiële slagkracht van King Power Group is die kan overigens allesbehalve leeg.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens