COLUMN: Dagen zonder waarschuwend vingertje

Bart Mertens
2 jaar geleden
door Bart Mertens

Na Tournée Minérale is het in maart de hoogste tijd voor ‘dagen zonder vlees’. Te ongezond, niet humaan tegenover de dieren…Kan allemaal best zijn maar wat zal het zijn in april? Geen chocolade meer? Afkicken van de smartphone? En in mei? Of in juni? Wees gerust, de gezondheidsridders van dienst vinden wel een zonde voor u.

Januari was een ‘gerateerde maand’. We hebben niets gedaan om onze bevolking bewust te maken van een gezondere levensstijl. Een gemiste kans, dat spreekt voor zich. Februari was nochtans een voltreffer want we gingen met zijn ‘allen’ voor Tournée Minérale. Dat leverde een omzetdaling op in de horeca maar niet getreurd want we zijn met zijn alleen weer veel gezonder. Dat is uiteraard goed nieuws voor de hoogoplopende kosten van onze sociale zekerheid en wat de horeca daar van vindt is bijzaak volgens de gezondheidsridders. De ene ‘gezondheidsactie’ is overigens nog maar pas achter de rug of daar is de volgende al: dagen zonder vlees. Laat ons de slager om de hoek eens kloten…Te uwer informatie: de mens eet al vlees sinds de oertijd maar nu heeft het verlichte idee ons bereikt dat teveel vlees ongezond is en dat het toch erg is voor die dieren dat ze worden geslacht. Waarvan akte.

Allemaal goed en wel maar wat zal het in april zijn? Ondergetekende stelt voor dat we onze drang naar gezondheid vlijtig voortzetten en in april chocolade van ons menu verbannen. En als we dan toch bezig zijn, moeten we in mei maar eens maandje stoppen met seks. De vogels leggen al eieren genoeg die maand en bovendien zijn we al met teveel volk op deze aardkloot. Juni lijkt dan weer de ideale maand om frisdrank te schrappen. Vergeet dat zonnige terrasje met een verfrissend drankje voor uw snuit. Juli? Ideaal om gemotoriseerd vervoer van ons lijstje te schrappen. Warm genoeg om te voet of met de fiets te gaan. Wie heeft bovendien nood aan een vliegtuig richting zonovergoten eiland of een lange autorit naar het zuiden van Frankrijk? Schrappen die handel. Het milieu dankt u nu al. Op naar augustus en in die maand zouden we de smartphone aan banden kunnen leggen. Dat bespaart de mensheid een hoop onzinnigheid op de sociale media en bovendien kunnen we dan een poging doen om terug te leren praten met elkaar. September is na de luie zomer dan weer de maand bij uitstek om de concentratie terug te vinden met een stevige kop koffie maar niet in 2017. Slecht voor de gezondheid. Op naar oktober want dan leggen we de vettige snacks aan banden. Chips, frieten, fastfood…weg ermee. En laat ons tot slot –terecht- in november massaal de tabaksvoorraden ritueel verbranden.

December dan maar? Neen, in december laten we ons eens goed gaan. We vliegen naar Las Vegas en we gooien alle remmen los. December wordt de maand zonder dat irritante waarschuwende vingertje. En wat de sociale zekerheid daar van denkt, kan ons geen hol schelen. Ik kijk al uit naar de feestdagen. Tot dan!

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens